Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLOŽENO PROBNO PISA TESTIRANJE


Probno PISA testiranje, koje je trebalo da počne 3. aprila 2017. godine u 41 srednjoj školi u Srbiji, pomera se za sedam dana.

"Testiranje je odloženo za sedam dana zbog donacije računara i laptopova, koji će omogućiti da se sve radi elektronski, umesto da se ono simulira. Instaliraju se aplikacije i programi koji su neophodni, a kako je u pitanju mobilna oprema, nećemo morati da brinemo o opremljenosti škola", kažu iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kako je prethodno najavljeno, u probnom testiranju učestvovaće više od 2.000 đaka, rođenih 2001. godine.

PISA testiranje organizuje se na tri godine, kada se proverava funkcionalno znanje šesnaestogodišnjaka, a ove godine učenici će prvi put raditi test iz finansijske pismenosti. Novina je i da će sve zadatke raditi pomoću računara.

U Srbiji se PISA istraživanje obavlja od 2001. godine, a do sada se radila provera razumevanja pročitanog teksta, matematike i naučne pismenosti. Na poslednjem testu na kome su učestvovali učenici iz Srbije 2012. godine rezultati su bili ispod proseka - Srbija je zauzela 43. mesto od 65 zemalja. Na poslednjem ovakvom testiranju, održanom 2015. godine Srbija nije učestvovala.

Izvor: Vebsajt 021, 03.04.2017.