Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: OSOBA KOJOJ JE ODUZETA VOZAčKA DOZVOLA MORA DA PODNESE PRIJAVU UZ KOJU PRILAżE LEKARSKO UVERENJE, DOKAZ DA SU IZVRšENE SVE MERE ZABRANE UPRAVLJANJA VOZILOM, NOVčANE KAZNE I/ILI KAZNE ZATVORA I DOKAZ O IZMIRENJU TROšKOVA POHAđANJA SEMINARA. ZATIM MORA NA SEMINAR UNAPREđENJA ZNANJA I DA POLOżI ISPIT. NA OSNOVU UVERENJA O POLOżENOM ISPITU, MUP IZDAJE NOVU DOZVOLU VOZAčU, S TIM šTO TADA ON IMA MANJI KREDIT ZA PREKRšAJE - MAKSIMALNO 15 KAZNENIH POENA


Vozači kojima je oduzeta vozačka dozvola zbog kaznenih bodova ili određena zabrana upravljanja vozilom u najboljem slučaju za volan mogu ponovo posle četiri meseca.

Prethodno je neophodno da izmire sve obaveze - plate kaznu, odrade meru zabrane upravljanja vozilom i izdrže eventualnu kaznu zatvora. Vozač koji je na sudu dobio zabranu upravljanja vozilom mora imati u vidu da mu ta vremenska sankcija počinje tek kada u ruke dobije rešenje o njoj.

- Osoba kojoj je oduzeta dozvola mora da nam podnese prijavu uz koju prilaže lekarsko uverenje, dokaz da su izvršene sve mere zabrane upravljanja vozilom, novčane kazne i/ili kazne zatvora i dokaz o izmirenju troškova pohađanja seminara. Zatim mora na seminar unapređenja znanja i da položi ispit - kažu u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Oni navode da se seminari održavaju u oko 20 gradova i traju 14 radnih dana, a mogu da im prisustvuju vozači tek nakon isteka 90 dana od dana kada su izmirili sve druge obaveze. Na osnovu uverenja o položenom ispitu, MUP izdaje novu dozvolu vozaču, s tim što tada on ima manji kredit za prekršaje - maksimalno 15 kaznenih poena.

Rešenje o oduzimaju dozvole i zabrani upravljanja vozilom donosi Uprava za upravne poslove, nezavisno telo u MUP-u, oni imaju evidenciju koliko vozač ima kaznenih bodova i jedini izdaju rešenje o oduzimanju dozvole na kućnu adresu. Isto je i prilikom zabrane upravljanja vozilom - kažu u saobraćajnoj policiji.

Kao početak primene ove mere računa se dan kada je vozač primio rešenje.

- Mera teče od kada poštar preda rešenje vozaču. Ako vozač u pošti sazna da ima kaznu, ona teče otkad je potpisao da je primio rešenje - kažu u saobraćajnoj policiji.

Izvor: Vebsajt Blic, 03.04.2016.
Naslov: Redakcija