Zastava Bosne i Hercegovine

POBOLJŠANJE MATERIJALNOG POLOŽAJA I USLOVA RADA ZAPOSLENIH U PRAVOSUĐU: Materijalnu pomoć će dobijati svi osim izabranih lica. U ovoj kategoriji nisu državni službenici i činovnici u zatvorima, koji se ne finansiraju iz sudskih taksi, nemaju beneficirani radni staž, ni dodatak na platu


Oko 11.500 zaposlenih u pravosuđu pozdravilo je rešenje ministarke pravde Maje Popović po kom će državni službenici i nameštenici u sudovima i tužilaštvima širom zemlje dobijati mesečno po 5.500 dinara materijalne pomoći.

Ova pomoć, međutim, ne odnosi se na zaposlene u zatvorima.

Kako kaže Slađanka Milošević, predsednik Sindikata pravosuđa, ova pomoć ugovorena je kolektivnim ugovorom ukoliko na računu pravosuđa ima sredstava i isplaćuje se unazad nekoliko godina. Ona se finansira od prihoda od sudskih taksi, ali i onoga što u budžet uplaćuju notari.

- Novac će dobijati svi osim izabranih lica: sudija i tužilaca, kao i zaposlenih u specijalnim sudovima i tužilaštvima za organizovani kriminal i ratne zločine, i jedan broj u apelacionim sudovima, koji primaju duple plate – kaže Milošević. – Dobijaće oni sa najnižim platama od 31.000, kao što su čistačice i kafe kuvarice, i državni službenici, stručni saradnici s položenim pravosudnim ispitom i pripravnici, koji primaju do 48.000. Ministarka i Vlada su imali razumevanja, jer nas je malo i mnogi rade za dvoje-troje.

Isplata će početi u narednih 10 dana. Milošević kaže da u ovoj kategoriji nisu državni službenici i činovnici u zatvorima, koji se ne finansiraju iz sudskih taksi, nemaju beneficirani radni staž, ni dodatak na platu. Njih ima oko 600 i plate su im oko 33.000 dinara, pa su opravdano nezadovoljni. Milošević se nada da će se, kao i ranijih godina, naći način da oni dobiju jednom godišnje pomoć.

Izvor: Vebsajt Novosti, V.C.S., 02.03.2021.
Naslov: Redakcija