Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O PROGRAMU OBUKE ZA STICANJE OSNOVNIH ZNANJA O LIČNOJ HIGIJENI I MERAMA ZAŠTITE OD ZARAZNIH BOLESTI, NAČINU NJEGOVOG SPROVOĐENJA, VISINI TROŠKOVA, NAKNADI ZA RAD KOMISIJA I OSTALIM PITANJIMA: Poslodavci u prehrambenom, uslužnom i zdravstvenom sektoru obavezni da zaposlene pošalju na časove o osnovnim sanitarnim standardima


U Srbiji se odnedavno sprovode obuke o ličnoj higijeni i merama zaštite od zaraznih bolesti (takozvani higijenski minimum) kroz koje će morati da prođe desetine hiljada ljudi. Obuke i testiranja predviđeni su za veliki broj zaposlenih uglavnom u prehrambenom, uslužnom, zdravstvenom sektoru…

Osnovno znanje o higijeni i polaganje testova predviđeno je za sve objekte pod sanitarnim nadzorom, što bi iz ugla potrošača moglo da donese više sigurnosti prilikom kupovine i korišćenja usluga. Sticanje osnovnih znanja propisano je posebnim Pravilnikom o programu obuke za sticanje osnovnih znanja o ličnoj higijeni i merama zaštite od zaraznih bolesti, načinu njegovog sprovođenja, visini troškova, naknadi za rad komisija i ostalim pitanjima("Sl. glasnik RS", br. 15/2017) koji je usvojen 2017. godine, a obuke i testiranja biće obavezni na svakih pet godina.

Slične kurseve prolaze i zaposleni u ovim sektorima u većini država u regionu uprkos stalnom protivljenju poslodavaca da je ovo za njih bespotreban trošak, jer već ispunjavaju propisane standarde za proizvodnju hrane. Međutim, značaj ovakvih obuka, prema mišljenju stručnjaka, ne može se dovoditi u pitanje. Ovo je posebno važno, jer higijena zaposlenih i objekata u kojima se prodaje hrana često nisu na zadovoljavajućem nivou. Čak i u velikim sistemima kupci često primećuju propuste i ukazuju na njih.

U ovom sektoru česte su promene radnika. Mnogi nisu dovoljno obučeni o osnovnim standardima koji moraju da se poštuju kako bi se izbegle zarazne bolesti koje se mogu preneti zbog nepravilnog rukovanja namirnicama ili loše higijene zaposlenih.

Kada je reč o troškovima, za obuku po kandidatu plaća se 3.988 dinara dok polaganje testa košta 2.188 dinara. Nije precizirano da li ovaj iznos plaća zaposleni ili firma u njegovo ime. Ako poslodavac plaćanje preuzme na sebe to će, posebno za velike firme u prehrambenoj industriji, biti značajno izdvajanje. Kroz petodnevnu nastavu (20 časova) kandidati bi trebalo da steknu osnovna znanja iz nekoliko oblasti - higijene prostorija, postrojenja, nameštaja, pribora, transporta… Izučavaju se higijena hrane i lična higijena kao i zarazne i parazitarne bolesti i pravni propisi koji regulišu ovu oblast.

- Posle završetka obuke, ispit se polaže pisano kroz polaganje standardizovanih testova - kažu u Ministarstvu zdravlja koje organizuje i sprovodi obuke u saradnji sa zavodima za javno zdravlje. Prema nezvaničnim informacijama, iz nekoliko gradova Srbije prve obuke uglavnom su prošli radnici u firmama koje se bave proizvodnjom i prometom hrane koji za početak i imaju prioritet. Upućeni ističu da je priručnik iz koga se kandidati pripremaju obiman kao i da pitanja na testu nisu nimalo jednostavna.

Predavanja iz higijenskog minimuma obavezna su za one koji se bave javnim snabdevanjem stanovništva vodom za piće, proizvodnjom, prometom i usluživanjem hrane, izuzev zaposlenih u proizvodnji žestokih alkoholnih pića, vina, sirćeta i sirćetne kiseline. Nastavi ne moraju da prisustvuju ni oni koji se bave prodajom hrane koja je isključivo originalno zapakovana. Predavanja su obavezna i za one koji se bave ishranom, negom i održavanjem higijene u predškolskim, dečjim, omladinskim i socijalnim ustanovama. Kao i u zdravstvenim ustanovama za radnike na odeljenima sa povećanim rizikom od zaraznih bolesti (na poslovima dijagnostike, lečenja, nege, ishrane bolesnika i poslovima održavanja higijene). Kroz obuku će morati da prođu i oni koji se bave proizvodnjom i prometom lekova, medicinskih i kozmetičkih proizvoda, ali i zaposleni u salonima lepote i klinikama za estetsku hirurgiju.

U ministarstvu ističu da kandidati koji imaju srednje obrazovanje medicinske struke mogu da polažu ispit a da prethodno nisu pratili nastavu. Oni koji imaju visoko obrazovanje u ovoj oblasti ne moraju da prolaze obuku niti da polažu ispit.

Izvor: Vebsajt Politika, I. Albunović - J. Antelj, 26.02.2020.
Naslov: Redakcija