Zastava Bosne i Hercegovine

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Građanima vratiti preplaćene iznose za doprinose


Zaštitnik građana je primio pritužbe većeg broja građana nezadovoljnih postupanjem Poreske uprave Ministarstva finansija i Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RF PIO) zato što nisu mogli da ostvare povraćaj više plaćenih iznosa po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, koje su lično uplatili.

Kako su naveli u pritužbama, kao zaposleni u državnim i društvenim preduzećima, u situaciji kada im poslodavac nije uplaćivao doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, bili su prinuđeni da iz sopstvenih sredstava umesto njega uplate neuplaćene doprinose kako bi ostvarili pravo na penziju. Po instrukcijama RF PIO uplaćivali su doprinose na PIB poslodavca, a ne na JMBG zaposlenog. Neuplaćene doprinose naknadno izvršilo je i Ministarstvo finansija iz stečajne mase, što je bio i povod da pritužioci od Poreske uprave zatraže povraćaj više plaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Kao razlog za odbijanje njihovih rešenja Poreska uprava je navela da uplate nisu evidentirane na JMBG zaposlenog, te u poreskom računovodstvu ne postoji pretplata. Upravo suprotno od instrukcije koju su dobili od RF PIO da doprinose uplaćuju na PIB poslodavca, utvrdio je Zaštitnik građana.

U cilju zaštite ljudskih prava Zaštitnik građana je uputio preporuke Poreskoj upravi da se po službenoj dužnosti obrati RF PIO sa zahtevom za donošenje rešenja o utvrđenom pravu pritužilaca na povraćaj više plaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, a RF PIO da postupi po zahtevu Poreske uprave. Potrebno je da dva organa uspostave mehanizam međusobne saradnje i preduzmu mere iz svoje nadležnosti radi sprečavanja sličnih propusta u radu organizacionih jedinica u sastavu tog organa, stoji između ostalog u preporukama Zaštitnika građana.

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 02.03.2020.
Naslov: Redakcija