Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAVRŠEN PRIJEM IZVEŠTAJA ZA STATISTIČKE POTREBE ZA 2018. GODINU: Obaveštenja o utvrđenim nedostacima, APR će objavljivati na svojoj internet strani, a obveznici su dužni da ih otklone u roku od 8 dana, od dana njihovog objavljivanja


Agencija za privredne registre obaveštava sva pravna lica i preduzetnike, koji poslovne knjige vode po sistemu dvojnog knjigovodstva da je 28.02.2019. godine, uspešno završen prijem Izveštaja za statističke potrebe za 2018. godinu, odnosno izveštaja koji se sastavljaju za potrebe države i koji se saglasno Zakonu o računovodstvu ("Sl. glasnik RS", br. 62/2013 i 30/2018) dostavljaju najkasnije do kraja februara.

Izveštaje za statističke potrebe za 2018. godinu, elektronskim putem, dostavilo je više od 170.000 pravnih lica i preduzetnika, oko 8.000 izveštaja više nego prethodne godine. Od toga, 66 odsto obveznika je istovremeno izmirilo i obavezu dostavljanja redovnih godišnjih finansijskih izveštaja, koji su poslati uz izveštaje za statističke potrebe. Samo statističke izveštaje podnelo je 21 odsto pravnih lica i preduzetnika, a 13 odsto obveznika je dostavilo izjavu o neaktivnosti.

Agencija je otpočela obradu izveštaja za statističke potrebe koja će biti završena u propisanim rokovima. Obaveštenja o utvrđenim nedostacima u dostavljenim izveštajima, Agencija će objavljivati na svojoj internet strani, a obveznike podsećaju da nedostatke treba da otklone u roku od 8 dana, od dana njihovog objavljivanja. U protivnom, ako nedostaci ne budu otklonjeni na zahtevani način, podaci iz dostavljenog izveštaja ne mogu biti upisani u bazu podataka za statističke potrebe.

Od 1. marta 2019. godine, obveznicima će u posebnom informacionom sistemu Agencije biti omogućeno sastavljanje i dostavljanje redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2018. godinu sa odgovarajućom dokumentacijom, čiji je rok za dostavljanje 30. jun 2019. godine, kao i zamena javno objavljenih finansijskih izveštaja i propisane dokumentacije.

Takođe, obveznici mogu i dalje da nastave sa dostavljanjem izjava o neaktivnosti za 2018. godinu, ali sa naknadom uvećanom za neblagovremeno dostavljanje.

Sve informacije u vezi sa sastavljanjem i dostavljanjem pomenutih izveštaja objavljene su na stranici Registra finansijskih izveštaja.

Još jednom podsećamo obveznike da Agencija nastavlja da pruža podršku korisnicima, odnosno da sva pitanja, kao i do sada, mogu slati mejlom na sledeće adrese: obveznicifi@apr.gov.rs, finizvestaji@apr.gov.rs i sd@apr.gov.rs

Izvor: Vebsajt APR, 01.03.2019.
Naslov: Redakcija