Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OCENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Obnovljena inicijativa za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija


Udruženje sindikata penzionera Srbije ponovo je predalo Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija ("Sl. glasnik RS", br. 116/2014 i 99/2016), koji je u međuvremenu ukinut, kako bi više od 600.000 penzionera, kojima su penzije bile umanjene četiri godine, pokušalo da naplati štetu od države.

Udruženje posle četiri godine, od kada je prvi put podnelo inicijativu, ponovo to čini, s tim što su sada oročili rok do sredine aprila da im sud odgovori.

Kakav god odgovor da dobijemo bolji je od ćutanja. Sud nam neodgovaranjem šalje poruku da smo obespravljeni i nezanimljivi za njih, što ne bi smeli ni po Ustavu ni po zakonu. Pritom ovde se radi o zaštiti privatne svojine penzionera, jer je svako do njih zaradio svoju penziju na osnovu uplaćenih doprinosa i godina radnog staža – rekao je Miša Radović, predsednik ovog udruženja.

Ukoliko ovaj predlog ponovo ne bude uzet u obzir, znači da smo iscrpeli sva sredstava za zaštitu ljudskih prava kod domaćih sudova i da ćemo se obratiti sudu u Strazburu – ističe on.

Na pitanje koliko su penzioneri zbog ovog umanjenja u proseku oštećeni, on kaže, između 2.000 i 7.000 evra, a da je ukupan dug ne računajući kamate oko 100 milijardi dinara.

Parnični postupak, tužba pred redovnim sudovima za povraćaj neisplaćenih delova penzije, vodi se pojedinačno zbog zastarevanja. Ne postoji mogućnost sprovođenja kolektivne tužbe. Članovi advokatskog tima ovog sindikata vodiće postupak do kraja.

Radović objašnjava da ukoliko se sud i sada ogluši da će podneti krivične prijave i protiv sudija Ustavnog suda u čijoj je ovo nadležnosti bilo.

Kako bi olakšali državi, ali i onim penzionerima koji neće da se žale, kao mogućnost ponuđena je i naknada razlike konverzijom u javni dug, ili podelom obveznica i to tako što bi se one emitovale u narednih pet godina.

Predlog zakona, koji bi rešio pitanje ovog duga, poslat je i poslanicima u Narodnu skupštinu u oktobru 2018. godine, ali nije uzet u razmatranje, iako ga ima na zvaničnom sajtu.

Kako je objašnjeno, računica pokazuje da bi konverzijom u javni dug ili emitovanjem obveznica (kao stara devizna štednja) to finansijski bilo održivo za budžet, jer bi se godišnje za ovu namenu izdvajalo oko 40 miliona dinara.

Izvor: Vebsajt Politika, J. Petrović Stojanović, 28.02.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija