Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PLAĆANJE TAKSI PREKO E-UPRAVE MOGUĆE I ELEKTRONSKIM NOVCEM


Korisnici nacionalnog Portala eUprava od 2. marta 2018. godine administrativne takse za lična dokumenta, produženje registracije ili neku drugu od ukupno 811 različitih usluga, osim uplatnicama i platnim karticama, mogu da namire i elektronskim novcem.

Građani eNovac mogu da pribave jednostavnom kupovinom iPay vaučera, bez provizije, u nekoj od 500 prodavnica, drogerija i mobil- šopova širom Srbije, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Republike Srbije za IT i eUpravu.

Potom je dovoljno da na Portalu eUprava odaberu opciju plaćanja administrativne takse elektronskim novcem, unesu podatke sa vaučera, potvrde prenos sredstava i uspešno obave transakciju.

Kako su rekli, zamena gotovine za eNovac je ne samo komforna, već je i besplatna - bez provizije. Tako se za, na primer 1.000 dinara dobija isti iznos u elektronskoj valuti.

Važno je napomenuti da sredstva sa vaučera mogu da se troše sukcesivno, iz više puta, što dodatno olakšava ceo proces, rekao je direktor Kancelarije Mihailo Jovanović.

On je istakao da, osim vaučerima, eNovac korisnici na portalu eUprava mogu da koriste i preko iWallet aplikacije za mobilni telefon, koja je dostupna na Google Play i App Storu, navodi se u saopštenju.

"iWallet je virtuelni online novčanik. Ne vezuje se za račun u banci, već samo za e-mail adresu, i moguće mu je pristupiti preko mobilnog telefona ili računara. Dopunjava se pomoću iPay vaučera, platnim karticama ili uplatnicom u bilo kojoj Pošti ili banci. Plaćanje administrativnih taksi na ovaj način je takođe bezbedno i jednostavno", dodao je Jovanović.

Iz Kancelarije za IT eUpravu podsećaju da je od decembra prošle godine na nacionalnom Portalu eUprava omogućeno korišćenje Master kard, Viza ili Dina platnih kartica svih banaka koje posluju na tržištu Srbije. Na taj način je po prvi put zaokružena elektronska usluga državnih organa, koja do sada nije bila potpuna jer su korisnici morali da idu na šaltere zbog uplate.

Nakon kartica i elektronskog novca u planu Kancelarije za IT i eUpravu je da korisnicima omogući plaćanje administrativnih taksi integracijom e-Bankinga sa nalogom eUprave.

Izvor: Vebsajt N1 i Danas, 02.03.2018.
Naslov: Redakcija