Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POČINJE SA RADOM NACIONALNA REFERENTNA LABORATORIJA


Pravna baza Paragraf Lex

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković najavila je da će Nacionalna referentna laboratorija u Batajnici, koja će kontrolisati zdravstvenu bezbednost hrane, početi da radi u ponedeljak 9. marta.

"Laboratorija je opremljena najsavremenijim aparatima i opremom. Njenim radom biće unapređena zdravstvena bezbednost hrane", rekla je ministar i dodala da je u ovom trenutku u potpunosti opremljeno odeljenje za fitosanitarna ispitivanja bilja, semena i sadnog materijala.

"U narednim mesecima biće završeno i opremanje laboratorije za ispitivanje kvaliteta sirovog mleka. Deo opreme je nabavljen i instaliran. Drugi deo je u postupku nabavke i taj deo biće završen najkasnije do kraja ove godine", najavila je ministar i dodala: "dobićemo potpuno zaokružen sistem ispitivanja zdravstvene bezbednosti i kvaliteta hrane. Biće ostvarena i ekonomska korist, jer će biti obezbeđena ušteda po osnovu sredstava koja su ranije izdvajana za ispitavanja u nekim drugim laboratorijama."

Ministarka je izjavila je i da očekuje da od septembra zaživi novi ekološki fond, iz koga bi bili finansirani projekti iz oblasti zaštite životne sredine. 

Izvor: Vebsajt Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, 04.03.2015.