Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU POREKLA IMOVINE I POSEBNOM POREZU: Ispitivanjem porekla imovine baviće se posebna jedinica Poreske uprave


Predlog zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu predviđa da se ispitivanjem porekla imovine bavi posebna jedinica Poreske uprave, a direktorka Poreske uprave Dragana Marković navodi da će, ukoliko zakon bude zaživeo, Poreska uprava zaposliti 60 inspektora koji će se baviti isključivo ovom temom.

"Poreska uprava je u nezavidnoj poziciji kad je u pitanju kapacitet, odnosno broj zaposlenih. Nas sada ima 4.800, pre nekoliko godina nas je bilo skoro pa 10.000", rekla je Marković.

Povodom novine u paušalnom plaćanju poreza, Marković kaže da je rok za plaćanje paušalnog poreza 15. februar i da veruje da će do tada izmiriti svoje obaveze.

U 2019. godini Poreska uprava je naplatila 1.572,3 milijarde dinara javnih prihoda, što je za 119 milijardi dinara više nego u 2018. godini, odnosno 8,2 odsto, izjavila je Marković.

Ona je rekla da je poreska policija u 2019. podnela 1.365 krivičnih prijava za utaju poreza od 14,8 milijardi dinara što je, kaže, čak 45 odsto više nego u prethodnoj godini.

"Posmatrano po delatnostima, najviše je utajen porez u trgovini, zatim u građevinarstvu i poljoprivredi", navela je Marković.

Upitana o spisku poreskih dužnika koji je objavljen krajem prošle godine, Marković je rekla da najveći deo tih obaveza datira od pre pet i više godina i skoro da nema poreskog obveznika koji ima novije zaduženje.

Navela je da su u strukturi ukupnog duga, skoro polovina kamate, tačnije 46 odsto i objasnila da to znači da su poreski obveznici u nekom prethodnom periodu koristili pravna sredstva za odlaganje poreskog duga i na taj način nagomilavali svoje dugove.

"Naplata tekućih potraživanja, odnosno obaveza kod nas je imperativ", poručila je direktorka Poreske uprave.

Izvor: Vebsajt RTV, 02.02.2020.
Naslov: Redakcija