Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O KVALITETU JAJA: Jaja koja se prodaju na pijacama ili u manjim marketima na komad treba da nose naziv "neupakovana jaja" i svako jaje mora da ima specifični kod, koji pokazuje zemlju porekla jajeta, broj uzgoja, ali i broj farme


Nakon stupanja na snagu Pravilnika o kvalitetu jaja ("Sl. glasnik RS", br. 7/2019, 35/2019 i 78/2019 - dalje: Pravilnik) svako jaje mora biti obeleženo po određenim propisima, pojedini proizvođači još posluju po slobodnoj volji, ne držeći se čvrsto slova propisa.

Svako jaje od 1. januara mora da na sebi ima broj proizvođača i broj uzgoja. Ona koja su upakovana i kupuju se u marketima po Pravilniku moraju imati deklaraciju koja pokazuje datum pakovanja, klasu jaja, težinsku grupu, rok trajanja, trgovinsko ime ili oznaku, kao i način uzgoja koka nosilja. Takođe, svakom potrošaču trebalo bi da budu dostupne informacije da se jaja moraju držati na odgovarajućoj temperaturi, zatim veterinarski kontrolni broj objekta za pakovanje jaja, naziv i adresa proizvođača i objekta za pakovanje jaja ili prodavca, kao i broj komada jaja.

Prema novom Pravilniku, jaja koja se prodaju na pijacama ili u manjim marketima na komad treba da nose naziv "neupakovana jaja" i svako jaje mora da ima specifični kod, koji pokazuje zemlju porekla jajeta, broj uzgoja, ali i broj farme. Proizvođači na tezgama mogu da prodaju samo jaja A klase, dok u marketima mogu biti i ona B klase. Međutim, to se uglavnom ne poštuje na pijaci i u pojedinim manjim marketima.

- Za nas, proizvođače i trgovce na pijaci, stupanje Pravilnika na snagu znači da moramo da obezbedimo mašine za obeležavanje jaja, ali i posebne prostorije za pakovanje, skladištenje, sortiranje i obeležavanje proizvoda. To je veliko ulaganje za male potrošače jer takve mašine koštaju i po nekoliko hiljada evra - rekao je Dragan, prodavac na pijaci.

Ipak, ima i onih koji striktno, od prvog dana, poštuju Pravilnik: - Prodajem robu po svim propisima i mogu da garantujem za svoj kvalitet. Trudim se da zadovoljim potrebe mušterija i da uskladim cene kako bismo svi bili zadovoljni. Nažalost, u trci za većim profitom mnogi se ne obaziru ni na kvalitet, ni na kupca, a ni na propis - istakao je Zlatibor Miladinović, trgovac.

Ovaj Pravilnik donet je još u februaru 2019. godine, a primena obeležavanja jaja, koja je prethodno bila najavljena za jun 2019. godine, odložena je za 1. januar 2020. godine, kako bi proizvođači imali dovoljno vremena za nabavku mašina za obeležavanje jaja. Kako su ranije navodili iz Uprave za veterinu, "inspekcija će, u toku planiranih kontrola, sva jaja koja nisu u skladu s Pravilnikom povući iz prometa".

Izvor: Vebsajt Kurir, Milica Vujović, 03.02.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija