Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O LISTI LEKOVA KOJI SE PROPISUJU I IZDAJU NA TERET SREDSTAVA OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA: Najavljeno uvođenje šesnaest novih inovativnih medikamenata


Najsavremeniji lekovi za lečenje karcinoma pluća, prostate, malignog melanoma, multiple skleroze i retkog tumora neuroblastoma krajem marta ili početkom aprila biće dostupni pacijentima, najavio je ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar. Kako je istakao, reč je o listi od 16 najnovijih inovativnih lekova koji su već prošli Upravni odbor RFZO, a očekuje se da ih odobri i Vlada Republike Srbije.

Za ove, nove lekove država je izdvojila pet milijardi dinara, što su do sada najveća dodatna sredstva koja su odobrena za inovacije u lečenju. Prvi put na listu je uvrštena savremena terapija za karcinom pluća i multiple sklerozu.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je da kada novu listu inovativnih lekova odobri Vlada, sledi postupak javne nabavke:

- Procedura javne nabavke traje oko tri meseca, tako da je najverovatnije da će lekovi biti dostupni početkom aprila. Najveći broj pacijenata koji očekuju nove medikamente je među onima koji pate od karcinoma pluća i prostate. S obzirom na to da je broj obolelih od ove dve bolesti veliki, novčana sredstva koja su izdvojena za ovu godinu značajno su veća u odnosu na prethodne.

Na listi 16 najsavremenijih lekova je i onaj za metastatski nesitnoćelijski karcinom pluća, za koji je dodeljena Nobelova nagrada, a kojim se vreme preživljavanja pacijenata produžava sa osam na 30 meseci, a istovremeno povećava i njihov kvalitet života.

- Pacijenti na inovativnoj, imunološkoj terapiji za karcinom pluća mogu normalno da žive i rade i njihovo opšte stanje je mnogo bolje nego kod onih koji se leče citostaticima - istakla je Škodrićeva. - Pacijenti će biti detaljno birani za njihovu primenu na osnovu posebnih testova kojima se utvrđuje kakav efekat terapije može da se postigne.

Među novim lekovima su i oni kojima će se ubuduće lečiti metastatski melanom i karcinom prostate.

- Pacijentima sa BRAF pozitivnim metastatskim melanomom biće dostupna kombinovana terapija koja predstavlja svetski trend u lečenju - objašnjava Škodrićeva. - Takođe, pacijentima sa karcinomom prostate do sada inovativna terapija je bila dostupna posle primenjene hemioterapije, a sada će je dobijati i pre, čime se značajno produžava životni vek.

Inovativni lekovi odobreni su i za pacijente sa multiple sklerozom kojih u Srbiji, prema procenama, ima oko 9.000.

- Broj obolelih od multiple skleroze koji će se lečiti o trošku države, bilo klasičnom ili inovativnom terapijom, povećan je za 1.300 - rekla je Škodrićeva.

Uvedena je i terapija za retke bolesti, odnosno lek za decu koja boluju od retkog tumora neuroblastoma. Ona su do sada savremeno lečenje mogla da dobiju samo u inostranstvu.

Izvor: Vebsajt Novosti, I. Kovačić, 03.02.2020.
Naslov: Redakcija