Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O POREKLU IMOVINE: Vršiće se unakrsno ispitivanje imovine, a postupak će sprovoditi Poreska uprava


Nacrt zakona o poreklu imovine uskoro će se pojaviti u javnosti, najavila je ministarka pravde Nela Kuburović, dodajući da se nada da će se taj zakon tokom proleća naći u skupštinskoj proceduri i da će biti u primeni tokom ove godine.

Kuburović je rekla da se sa tim zakonom zastalo zbog potpune reorganizacije sudstva i tužilaštva.

"Po prvi put treba da utvrdimo stvarnu imovinu nekih lica, da pokušamo da utvrdimo da li je stečena na legalan ili ilegalan način", ukazala je Kuburović.

Ona je dodala da radna verzija teksta predviđa da će se vršiti ispitivanje imovine 10 godina unazad i da se to ne odnosi samo na funkcionere već apsolutno na sve građane koji svojim stilom života mogu da izazovu bilo kakvu sumnju da njihovi prihodi nisu u skladu sa onim što su prijavljivali do sada.

"Sada ćete imati visoku poresku stopu koja će biti otprilike 70 odsto procenjene vrednosti imovine, tako da je pitanje da će nekome ubuduće pasti na pamet da skriva imovinu", ukazala je Kuburović.

Prema njenim rečima, suština je da će se vršiti unakrsno preispitivanje imovine, a postupak će sprovoditi Poreska uprava.

O tome kada bi trebalo da stupi na snagu doživotni zatvor za ubice dece, Kuburović kaže da ukoliko se sa predlogom za uvođenje doživotnog zatvora izađe tokom februara, već početkom skupštinskog zasedanja on će se naći u proceduri po hitnom postupku.

Kuburović je navela da se nada da će poslanici izglasati taj zakon i da će već tokom ove godine moći da se primenjuje ova vrsta krivične sankcije.

Izvor: Vebsajt Kurir, 03.02.2019.
Naslov: Redakcija