Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NAPLATA ŠTETE NA AUTOMOBILU NASTALE ZBOG OŠTEĆENJA PUTA: Ukoliko upravljač puta odbije da plati štetu ili ne odgovori u roku od 15 dana, do naknade se može doći samo sudskim putem


Rupe kojih je sve više na putevima su nešto čega se pribojava svaki vozač. Zbog snega, leda i soli ima ih svuda, velike su i duboke, a pravo pitanje je kako možemo i od koga naplatiti odštetu vozila.

Kakva je procedura? Šta vozač treba da uradi? U kojim slučajevima nema odštete, a šteta je nastala zbog oštećenja na putu?

Vozači moraju da pozovu saobraćajnu policiju, koja treba da obavi uviđaj i sačini zapisnik. Vozači treba da znaju da je u takvim situacijama saobraćajna policija obavezna da izađe na lice mesta, jer se i oštećenje na vozilu zbog rupe smatra saobraćajnom nezgodom.

Druga važna stvar jeste da vozač fotografiše i oštećenja i rupu iz nekoliko uglova, a vrlo je poželjno uzeti izjave eventualnih svedoka.

Sledeći korak jeste utvrđivanje štete, a za to su zaduženi procenitelji iz društva za osiguranje. Sa ovim dokumentom, zapisnikom policije i kopijama lične karte, saobraćajne dozvole i bankovne kartice oštećeni se može obratiti direktno upravljaču puta.

Ukoliko upravljač puta odbije da plati štetu ili ne odgovori u roku od 15 dana, do naknade se može doći samo sudskim putem. Za sve auto-puteve i magistralne puteve su odgovorni "Putevi Srbije".

Izvor: Vebsajt 021, 29.01.2019.
Naslov: Redakcija