Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ADRESNI REGISTAR: Od 161 opštine, 29 opština je donelo odluke o imenovanju i usvojilo 9.594 naziva ulica, što čini 15 odsto od ukupnog broja predloga


Na adresi "nema ulice bb" u Srbiji prijavljeno je više od dva miliona građana. U toku 2018. Republički geodetski zavod dao je 66.500 predloga za nove ulice, međutim dodela imena ulicama znatno se razlikuje od opštine do opštine.

Procenjuje se da u Srbiji postoji više od 47.000 naziva ulica i milion kućnih brojeva, a Adresni registar sadrži podatke o svim tim nazivima i brojevima što ga čini jednim od ključnih za funkcionisanje države.

Međutim, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, 3.028.020 građana ima prijavljeno prebivalište u ulicama bez kućnog broja, od čega se njih 2.676.898 vodi na adresama "nema ulice bb".

Koliko neimenovane ulice ili ulice bez broja prave probleme u funkcionisanju sistema govori to da je do sada svaki organ imao svoj sistem u kome je vodio adrese koje nisu bile u saglasnosti sa zvaničnim podacima. Cilj je da nakon ažuriranja podataka na celoj teritoriji Srbije postoji jedinstven registar koji će svi organi biti u obavezi da koriste i koji će se centralizovano voditi.

Kako Vesna Protulipac iz Republičkog geodetskog zavoda navodi, projekat, na kome je radilo 30 mladih inženjera, počeo je u februaru a završen u decembru 2018. godine. Rađeni su elaborati uličnog sistema koji sadrže predloge za imenovanje novih ulica na teritorije cele zemlje.

Kroz 4.720 elaborata RGZ je dao ukupno 66.500 predloga za nove ulice za nepunih 11 meseci. Elaborati uličnog sistema sadrže sve tehničke podatke, opise prostiranja ulice sa početkom i krajem tako da su opštine mogle u vrlo kratkom roku na osnovu dostavljenih podataka samo usvoje predloge i ulicama daju nazive - kaže Protulipac.

RGZ je nadležan za vođenje Adresnog registra, ali se upis adresa može izvršiti tek nakon davanja naziva ulica od strane jedinica lokalnih samouprava.

Prema njenim rečima, broj predloga naziva ulica se znatno razlikuje od opštine do opštine, u odnosu na veličinu teritorije, izgrađenost i postojeći ulični sistem. Najveći broj opština i gradova ovaj postupak sprovodi neredovno, kako zbog različitog tumačenja propisa tako i zbog neažurnosti u radu.

Od 161 opštine, 29 opština je donelo odluke o imenovanju i usvojilo 9.594 naziva ulica, što čini 15 odsto od ukupnog broja predloga. Postoje opštine koje su svoj deo posla uradile u jako kratkom roku, neke su imale mali broj ulica, ali postoje i opštine koje su takođe u kratkom roku imenovale i preko 500 ulica - dodaje ona.

Prema podacima iz RGZ-a, opštine na teritoriji Beograda u toku 2018. godine imenovale su 1.533 ulice, od kojih najviše u Grockoj.

Inđija je u prethodnoj godini registrovala novih 314 ulica, Irig dve više, dok je Šabac dodelio imena za 592 ulice u 2018. Sledi je Ljubovija, a zatim opština Vladimirci - navodi Protulipac.

Prema njenim rečima, Kučevo je usvojilo 486 predloga za imena novih ulica, a Mali Zvornik 245. Petrovac na Mlavi, Požarevac, Kostolac, Sombor kao i Smederevska Palanka dobile su imena za oko 300 novih ulica.

Na sednici gradske Skupštine Beograda, održanoj 21. decembra, donesena je Odluka kojom se utvrđuju nazivi 1.369 ulica i zaseoka, kažu iz beogradske Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica.

Na narednoj sednici planirano je usvajanje preostalih 3.878 naziva ulica. Na teritoriji Obrenovca najviše i to 763, zatim Barajeva gde je u planu imenovanje 702 nove ulice. Imenovane nove 402 ulice dobiće Palilula, Lazarevac 578, a Mladenovac 457 - kaže Andrea Radulović, predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica.

Na pomenutoj sednici, takođe, usvojiće se i predlozi za 75 ulica na Novom Beogradu, 230 u Zemunu i 121 u Surčinu. U prigradskoj opštini Sopot 278 novih ulica dobiće nazive, a na teritoriji Čukarice šest manje.

Tačan broj ulica koji nedostaje utvrđuje lokalna samouprava, jer je moguće da se na terenu ukaže potreba za imenovanjem dodatnih ulica ili spajanjem predloga Republičkog geodetskog zavoda smanji broj ulica - dodaje Radulović.

Izvor: Vebsajt Danas, Jovana Tomić, 31.01.2019.
Naslov: Redakcija