Zastava Bosne i Hercegovine

PRIVREDA TRAŽI SMANJENJE POREZA I DOPRINOSA NA ZARADE, FORMIRANJE JAVNOG REGISTRA NEPORESKIH PRIHODA I DOSTAVLJANJE PORESKIH UVERENJA ELEKTRONSKIM PUTEM


Ako se pita privreda, ključna preporuka Vladi Republike Srbiji je smanjenje poreza i doprinosa na zarade. Apeluju da se formira javni registar neporeskih prihoda, unapredi registar poljoprivrednih gazdinstava i omogući dostavljanje poreskih uverenja elektronskim putem. Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NAED) predstavila je u petak 11. "sivu knjigu" u kojoj je 100 preporuka nadležnima kako da poprave poslovni ambijent. Za deset godina, od 210 saveta, potpuno ili delimično usvojen je 101.

Prošlu godinu obeležilo je uvođenje elektronskog šaltera pri Republičkom geodetskom zavodu i elektronska prijava sezonskih radnika. Van snage su stavljene odredbe 117 zakona, kako bi pečat otišao u istoriju.

- U publici je pet ministara i dva direktora važnih državnih institucija. To pokazuje odnos Vlade prema reformama - rekla je premijerka Ana Brnabić. - Tu su da čuju šta privreda ima da kaže. Reforme nisu same sebi cilj. Ne radimo to da bismo imali bolji plasman na "Duing biznis" listi. Sprovodimo ih da bismo svojim građanima i privredi olakšali život.

Iako NALED ne proziva loše "đake", najviše preporuka adresirano je na Ministarstvo finansija - 33. U protekle dve godine ono je rešilo jednu i delimično rešilo njih 6. Ministarstvu zdravlja upućeno je 13 predloga, a ono lane nije rešilo nijedan. U 2017. godini su dve rešili delimično, a dve potpuno.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. B., 01.02.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija