Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI PRAVILNIK O EKSKURZIJAMA: U inostranstvo mogu putovati samo maturanti, dok će ostali srednjoškolci i osnovci upoznavati različite krajeve Srbije


Na đačke ekskurzije u inostranstvo od naredne školske godine najverovatnije će ići samo maturanti, a ostali srednjoškolci i osnovci moraće da se zadovolje razgledanjem lepota i znamenitosti naše zemlje - pod uslovom da bude usvojen novi Pravilnik o ekskurzijama koji priprema Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje, ističe da je već formirana radna grupa za izradu pravilnika i da su se svi njeni članovi saglasili sa smernicama o sadržaju tog dokumenta koje je dao ministar Mladen Šarčević. I Aleksandar Pajić, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i vaspitanje, naglašava da će programi ekskurzija za srednje škole ubuduće biti orijentisani na domaće destinacije.

U donošenju novih odredbi, kako najavljuje Nedeljkovićeva, naročito će obratiti pažnju na jedan od prioriteta Ministarstva prosvete, a to je da se pri organizovanju đačkih putovanja maksimalno iskoriste resursi Srbije i da se seoske škole koje su stale bez učenika koriste za smeštaj đaka, bilo u toku ekskurzija ili organizovanja nastave u prirodi.

- Lokalne samouprave već obavljaju prenamene takvih objekata. Tražićemo i da se uradi detaljna analiza povezanosti istorijskih i geografskih sadržaja u našoj zemlji, pa će đaci putovati na destinacije o kojima uče iz tih predmeta. Onda će svrha ekskurzija biti učenje u prirodi i upoznavanje sa naučenim u školi, ali će akcenat i dalje biti stavljen i na povećanje druženja đaka van škole, što podrazumeva i odlaske na besplatne izložbe, dane muzeja i slične događaje. Đačka putovanja neće biti ista za decu iz raznih krajeva zemlje. Prilikom planiranja ekskurzija moraće da se vodi računa šta je bitno da vidi dete iz određenog dela zemlje. Deca iz grada ići će u neurbane sredine, pune zelenila, a seoski i đaci sa juga Srbije treba da dođu u prestonicu i upoznaju je, ili u Novi Sad, na primer - objasnila je Nedeljkovićeva i dodala da u osnovnoj školi nisu, niti će biti planirane ekskurzije van zemlje.

Pravilnik će precizirati i vrstu smeštajnih kapaciteta na ekskurzijama, a Nedeljkovićeva naglašava da đaci nipošto više neće spavati u skupim hotelima.

- Zbog toga je i bilo žalbi roditelja i nikako ne sme biti prioritet da dete na ekskurziji odsedne u hotelu sa četiri zvezdice. Škola treba da se potrudi da obezbedi cenu putovanja pristupačnu za sve roditelje, a uvek će postojati kategorije đaka za koje će ekskurzije biti besplatne. To će, na primer, biti izvodljivo tako što će se u konkurs za izbor organizatora putovanja staviti uslov da na tenderu pobeđuje agencija koja višečlanim porodicama daje gratis, ili 50 odsto umanjenu cenu ekskurzije. Pokušaćemo da ih pojeftinimo i osnivanjem đačkih zadruga koje će se ravnopravno sa turističkim agencijama javljati na konkurse za organizatore ovih putovanja. Đačka zadruga ne bi smela da uzima procenat za taj posao kao agencija, odnosno da stiče korist od ekskurzije, pa će to od nje i stvoriti povoljnijeg ponuđača i obezbediti učenicima jeftinija putovanja - ističe Vesna Nedeljković.

Aleksandar Pajić naglašava da će program ekskurzija ostati sastavni deo godišnjeg plana rada škole, ali će težiti da se učeničke zadruge aktivno uključe u njihovo planiranje i realizaciju.

- Razlozi zbog kojih ćemo srednjoškolske ekskurzije orijentisati prema domaćim destinacijama su sledeći: bezbednost učenika je veća, kontrola uspešnija, jeftinije su i pružaju upoznavanje đaka sa svojom istorijom, kulturom i nasleđem, a sadržaji su mnogobrojniji i u skladu sa planom i programom nastave. Ideja je i da samo maturanti idu na inostrane ekskurzije. U tom slučaju, destinacije koje su se pokazale dobrim ostaće u planu, dok se nebezbedne i skupe više neće predlagati - ističe Pajić, a nezvanično se može saznati da su, na osnovu roditeljskih prigovora, to Mađarska i Italija, kao i da je bilo žalbi na kvalitet smeštaja i hrane prilikom putovanja đaka u Beč.

Agencije koje nude dodatne sadržaje u toku ekskurzija i za njih traže naknadna plaćanja neće biti preporučene. A savetu roditelja, koji donosi konačnu odluku gde đaci putuju, biće preporučeno da se manu preskupih ekskurzija, kao i da obrate pažnju na to da je u dosadašnjoj praksi zabeleženo da su različite agencije putovanja na iste destinacije, uz jednake sadržaje i broj dana, nudile po primetno različitim cenama.

Aleksandar Pajić ističe da će pri planiranju đačkih putovanja bezbednost učenika biti na prvom mestu.

- Obavezna su dva vozača u autobusu i biće, kao i ranije, zabranjeno putovanje od 22 do 5 časova. Kako bi se izbeglo kršenje ovih propisa pojačaćemo kontrole koje obavljaju prosvetni inspektori i MUP, ali i provere propisane starosne granice autobusa - naglašava pomoćnik ministra prosvete.

U Ministarstvu prosvete ističu i da će preispitati kakvu ulogu u planiranju i organizovanju ekskurzija imaju direktori škola.

- Proveravamo da li je potrebno da direktori škola idu na ekskurzije, što je postala praksa, iako Pravilnikom nije tako određeno. Takođe će se preispitati koliko to utiče na cenu ekskurzije - izričit je Pajić.

Izvor: Vebsajt Politika, Dragana Jokić-Stamenković, 01.02.2018.
Naslov: Redakcija