Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O IMUNIZACIJI I NAČINU ZAŠTITE LEKOVIMA: Od 1. marta 2018. godine obavezna vakcina protiv pneumokoka


Vakcina protiv bakterije streptokoke pneumonije od 1. marta biće obavezna za decu, predviđeno je Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017). Ta vakcina štiti od ozbiljnih bolesti, poput zapaljenja pluća, zapaljenja uva i sinusa, kao i komplikacija poput meningitisa i sepse, izjavila je specijalista pedijatrije i imunologije Nevenka Raketić.

Raketić je rekla da je nova vakcina predviđena za decu uzrasta do pet godina, jer su ona, kako je rekla, tada pod "najvećim rizikom", kao i za starije osobe.

"Ukoliko se krene od drugog meseca, može da se daje uporedo sa petovalentnom vakcinom, u tri doze, i nakon godinu dana da bude revakcinacija", rekla je Raketićeva.

Dodala je da pneumomok bakterija postoji u prirodi u više od 100 sojeva, ali da nisu svi opasni.

"Ova vakcina štiti od serotipova koje izazivaju komplikacije i upravo zato je važna", rekla je.

Prema njenim rečima, obezbeđeno je 165.000 doza ove vakcine, koja se do sada plaćala.

"Mislim da će roditelji biti oduševljeni, jer se ova vakcina ranije plaćala, a mi smo je preporučivali pre odlaska u kolektiv...Videćete da će se, kad se uvede i ova nova vakcina, smanjiti broj oboljenja od tih dečjih bolesti, prvenstveno zapaljenja uva, a posle i od onih ozbiljnijih bolesti", rekla je Raketićeva.

Govoreći o malim boginjama, doktorka Raketić je ukazala da se čini da je epidemija u najvećem jeku.

"Kako će dalje da se razvoja, ne može da se pretpostavi. Pošto se prenosi kod dece, a kreće proleće kada će deca boraviti više napolju, neće biti toliko bliskog kontakta, a s obzirom da znamo da se morbile prenose kapljičnim putem i kontaktom, može doći do slabljenja epidemije...ali to ne mora da znači", rekla je doktorka.

Raketićeva kaže da je sve veći broj obolelih od malih boginja posledica nevakcinisanja i delovanja antivakcionalnog pokreta.

"Posebno prošle godine odziv za MMR vakcinu je bio izrazito nizak. U Nišu je na primer, prošle godine odziv bio svega 35 posto, a u Beogradu oko 50 posto. A znamo da je za kolektivni imunitet potrebno da bude 95 odsto vakcinisanih", objasnila je Raketićeva.

Međutim, kaže ona, u praksi se sve više vidi da su čak i roditelji koji su odbijali da vakcinišu svoju decu, postali svesni rizika.

"A verovatno su ih i zakonske mere naterale da vakcinišu svoju decu", kaže Raketićeva.

Na pitanje koliko traje imunitet posle vakcinacije, Raketićeva je rekla da se pretpostavlja, da ako su deca redovno vakcinisana, imunitet traje minimum 10 godina, ukoliko su primane dve doze, a kod nekih i doživotno.

"Kod odraslih, pitanje je godina rođenja - Oni rođeni pre 1971. nisu vakcinisani, posle 1993. se primala samo vakcine protiv malih boginja, a posle 1993. se davao MMR, u dve doze...Treba potražiti kalendare vakcinacije, što je mislim, nemoguće naći, ali se mogu uraditi testiranja na antitela na morbila virus, i da se prema tome vide da li postoji zaštita", rekla je Raketićeva.

Kako je rekla, ako postoje antitela, zaštita od morbila postoji, ako ne, onda treba razmisliti o vakcinaciji i to se posebno odnosi na zdravstvene radnike.

Izvor: Vebsajt N1, 02.02.2018.
Naslov: Redakcija