Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI "LEKS SPECIJALIS" ZA IZGRADNJU DRŽAVNIH STANOVA PRIPADNICIMA SNAGA BEZBEDNOSTI: Cena kvadrata do 500 evra


Pripadnici bezbednosnih snaga korak su bliži jeftinim stanovima, jer je u Vladi predstavljen Leks specijalis kojim se određuju uslovi njihove izgradnje i cena kvadrata do 500 evra. Ovaj zakon pred Narodnom skupštinom bi trebalo da se nađe za mesec dana, a prvi temelji biće udareni već u martu.

Ministarka građevine Zorana Mihajlović ističe da bi gradnja trebalo da počne u martu u nekoliko gradova, a da će do kraja godine biti podignuto pola miliona kvadrata, odnosno oko 7.500 stanova koji će koštati oko 220 miliona evra, zajedno sa komunalnom infrastrukturom. Isto toliko stanova će se graditi i u 2019. godini.

Mihajlović je naglasila da leks specijalis predviđa jedinstvene kriterijume za konkurisanje za sve pripadnike snaga bezbednosti, a planirano je da u narednim godina bude izgrađeno ukupno između 20.000 i 25.000 stanova za tu namenu.

Predviđeno da je da se sa gradnjom krene u šest gradova, Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kraljevu, Kragujevcu i Vranju. Leks specijalis će proglasiti izgradnju jeftinih stanova za zaposlene u vojsci, policiji i službama bezbednosti za projekat od nacionalnog interesa.

- Ministarstvo finansija je predstavilo dva modela - jedan da ide sve iz budžeta, a drugi da bude projektno finansiranje, a na sledećoj sednici komisije ćemo to do detalja razraditi - kaže ministarka.

Na pitanje da li će se takvi stanovi graditi i za zdravstvene ili prosvetne radnike, Mihajlović ističe da će, za sada, u prvoj fazi, biti obuhvaćeni samo zaposleni u policiji, vojsci, BIA i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija i da će se tek nakon toga, za godinu, dve ili tri videti šta dalje.

- Informisali smo i sve druge opštine i gradove da li mogu da ponude lokacije, s obzirom da u 80 odsto gradova u Srbiji postoji potreba za izgradnju ovakvih stanova. Dobili smo već od desetak gradova pripremljene lokacije, gde možemo početi gradnju". Ovaj zakon se pravi da bismo ubrzali procedure, od procesa pravljenja projektne dokumentacije, eksproprijacije..., kako bi sama realizacija išla mnogo brže - kaže Mihajlovićeva.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 02.02.2018.
Naslov: Redakcija