Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OSNIVA SE FOND ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE


Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković najavila je da će namenski fond za zaštitu životne sredine, koji je u Srbiji ukinut 2012. godine, biti ponovo uspostavljen u toku ove godine.

Prema njenim rečima, neophodno je izvršiti reviziju poglavlja "Finansiranje zaštite životne sredine" u Zakonu o zaštiti životne sredine ("Sl. glasnik RS", br. 135/2004, 36/2009, 36/2009 - dr. zakon, 72/2009 - dr. zakon i 43/2011 - odluka US) u pravcu osnivanja zelenog fonda zaštite životne sredine Srbije, kao jednog od ključnih mehanizama finansiranja zaštite životne sredine u zemlji. S obzirom na to da je Ministarstvo finansija pokazalo puno razumevanje za ovu problematiku, može se očekivati da će tokom ove godine doći do ponovnog uspostavljanja ovog fonda, zaključila je Bogosavljević-Bošković.

Ona je u uvodnom obraćanju na prvom međunarodnom sajmu "Zelena ekonomija" ocenila da sadašnji sistem finansiranja ne obezbeđuje u dovoljnoj meri efikasno funkcionisanje sistema zaštite životne sredine, naročito upravljanje posebnim tokovima otpada u skladu sa zahtevima EU.

Ministarka je upozorila na to da je trenutni model neodrživ i iz ugla životne sredine i socijalnih troškova, s obzirom na to da dovodi do rasta siromaštva usled previsokih troškova za hranu i energente, što posebno pogađa najsiromašnije slojeve stanovništva.

Koncept zelene ekonomije posebno ističe razvoj reciklažne industrije u kontekstu očuvanja resursa i otvaranja novih radnih mesta, ukazala je Bogosavljević-Bošković i dodala da je nova zakonska regulativa obezbedila preduslove za to da se otpad sagledava u potpunosti kao resurs, a ne isključivo kao ekološki problem.

U sadašnjim uslovima, kako je podsetila, procenjuje se da se u Srbiji reciklira od 10 do 15 odsto otpada.

Cilj sajma "Zelena ekonomija" bio je da na jednom mestu predstavi sve institucije, kompanije i međunarodne organizacije koje su uključene u razvoj ekonomski održivog sistema zaštite životne sredine.

Glavne teme sajma bile su investicije u infrastrukturu, kao jedan od preduslova za suštinski razvoj zelene ekonomije u Srbiji, novi zakonski okvir u oblasti zelene ekonomije u Srbiji, pitanje investicija u nove deponije ili u reciklažne centre i energetska postrojenja za spaljivanje otpada koji se ne može reciklirati, mogućnosti daljeg rasta reciklažne industrije u Srbiji i slično.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 04.02.2015.