Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI DUALNOM OBRAZOVANJU: Poslodavci mogu da dobiju subvenciju u iznosu od 50 odsto iznosa neto minimalne naknade za učenje kroz rad koju plaćaju učenicima upisanim na dualne obrazovne profile na kojima se školuju za deficitarna zanimanja


Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o finansijskoj podršci dualnom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 120/2023 - dalje: Uredba), kojom se predviđa da poslodavci mogu da dobiju subvenciju u iznosu od 50 odsto iznosa neto minimalne naknade za učenje kroz rad koju plaćaju učenicima upisanim na dualne obrazovne profile na kojima se školuju za deficitarna zanimanja.

U Uredbi koju je Vlada nedavno donela piše da se pod finansijskom podrškom dualnom obrazovanju podrazumeva dodela sredstava za:

1. subvencionisanje dela naknade za učenje kroz rad koju poslodavci plaćaju učenicima upisanim na dualne obrazovne profile na kojima se učenici školuju za deficitarna zanimanja,

2. podršku školama za upis učenika na dualne obrazovne profile na kojima se učenici školuju za deficitarna zanimanja.

Poslodavci, propisuje Uredba, mogu da dobiju subvenciju u vidu dela naknada za učenje kroz rad, a u iznosu do 50 odsto neto iznosa minimalne naknade za učenje kroz rad utvrđene Zakonom o dualnom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 101/2017, 6/2020 i 76/2023), sa pripadajućim doprinosima.

Vrsta i iznos finansijske podrške, kao i uslovi za konkurisanje, utvrđuju se Konkursom koji objavljuje Kancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacije u skladu sa raspoloživim sredstvima za svaku školsku godinu.

Ako nakon sprovedenog Konkursa za dodelu subvencija poslodavcima za naknadu učenja kroz rad preostanu neraspoređena sredstva, subvencija se može dodeliti u većem iznosu od 50 odsto.

Iznos subvencije, način i rokovi isplate kao i način izveštavanja o realizaciji subvencije utvrđuju se u konkursu i ugovoru o dodeli sredstava koji poslodavac zaključuje sa Kancelarijom.

Prema Zakonu o dualnom obrazovanju, naknada za učenje kroz rad isplaćuje se jednom mesečno najkasnije do kraja tekućeg meseca za prethodni mesec po svakom satu provedenom na učenju kroz rad u neto visini od najmanje 70 odsto minimalne cene rada.

Naknadu za učenje kroz rad poslodavac može isplaćivati i u različitim iznosima po godinama školovanja shodno nivou znanja učenika u rasponu od najmanje 30 odsto od minimalne cene rada po satu neto pa naviše, s tim da ukupna naknada za učenje kroz rad isplaćena na nivou obrazovnog profila mora da iznosi najmanje 70 odsto od minimalne cene rada po satu neto isplaćene za taj period, piše u Zakonu o dualnom obrazovanju.

Uredba propisuje i da Kancelarija za dualno obrazovanje raspisuje i konkurs za dodelu sredstava za podršku školama za upis učenika na dualne obrazovne profile na kojima se učenici školuju za deficitarna zanimanja.

Škole na konkurs prijavljuju sve učenike upisane u prvi razred srednje škole na odgovarajući dualni obrazovni profil za broj mesta za učenje kroz rad koji je predviđen ugovorom o dualnom obrazovanju sa poslodavcima.

Ugovor o dodeli sredstava zaključuju škola, Kancelarija i učenik, odnosno roditelj ili drugi zakonski zastupnik.

Kancelarija sredstva isplaćuje učenicima škole u devet jednakih mesečnih rata preko banke “Poštanska štedionica” koja za navedenu namenu otvara namenski tekući račun za učenike.

Kako se navodi u uredbi, učenik gubi pravo na podršku za određeni mesec, ako je neopravdano izostao više od pet odsto mesečnog fonda časova učenja kroz rad. Ako je neopravdano izostao više od 10 odsto fonda časova za prethodni period učenja kroz rad, učenik gubi pravo na podršku do kraja školske godine.

Takođe, propisano je i da učenik koji ima negativnu ocenu na polugodištu gubi pravo na podršku za sve mesece do meseca u kojem je ispravio ocenu.

Pravo na podršku učenik gubi i u slučaju raskida ugovora o učenju kroz rad, osim ako je taj ugovor sporazumno raskinut zbog zaključivanja ugovora o učenju kroz rad sa drugim poslodavcem za deficitarno zanimanje.

Sredstva koja su preostala nakon dodele sredstava se mogu dodeliti za podršku školama za unapređenje uslova za realizaciju dualnih obrazovnih profila, a mogu se obezbediti za podršku školama za nabavku opreme, potrošnog materijala i sredstava za ličnu zaštitu i bezbednost na radu kao i za realizaciju dela učenja kroz rad koji se ne može realizovati kod poslodavca.

Deficitarna zanimanja utvrđuje Kancelarija za dualno obrazovanje uzimajući u obzir podatke Nacionalne službe za zapošljavanje, podatke o broju mesta za učenje kroz rad po obrazovnim profilima prema predlogu plana za uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje Privredne komore Srbije i podatke o broju upisanih učenika na dualne obrazovne profile u prethodne dve školske godine.

Lista obrazovnih profila i broj mesta za učenje kroz rad kod poslodavca za deficitarna zanimanja objavljuje se u Konkursu za odgovarajuću školsku godinu.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 29.12.2023.
Naslov: Redakcija