Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O IZMENAMA I DOPUNAMA UREDBE O CARINSKIM POSTUPCIMA I CARINSKIM FORMALNOSTIMA: Nove garancije više nisu vremenski ograničene, dok je rok važenja aktivnih garancija produžen do isteka roka njihovog važenja, ali zaključno sa 31. martom 2024. godine


Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o carinskim postupcima i carinskim formalnostima ("Sl. glasnik RS", br. 117/2023), koja se primenjuje od 1. januara 2024. godine, a koja uvodi i polaganje zajedničkog obezbeđenja za carinske postupke, osim za tranzit.

Novina je i da se kao vid zajedničkog obezbeđenja, odnosno garancije, mogu deponovati sredstva na račun Uprave carina namenjen za te svrhe, što predstavlja “dodatnu povoljnost za poslovnu zajednicu”, navodi se u saopštenju Uprave carina.

Nove garancije više nisu vremenski ograničene. Izmenama i dopunama Uredbe o carinskim postupcima i carinskim formalnostima produžen je rok važenja aktivnih garancija, te se one mogu koristiti do isteka roka njihovog važenja, ali zaključno sa 31. martom 2024. godine.

U članu 364. Uredbe, upisan je novi stav 4, koji glasi:

“Fizička lica koja imaju prebivalište u carinskom području Srbije imaju pravo na potpuno oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina na drumska prevozna sredstva koja su iznajmila na osnovu pisanog ugovora sa profesionalnim iznajmljivačem automobila i koja upotrebljavaju za privatne potrebe.ˮ

Cilj usvojenih izmena je olakšavanje poslovanja firmi i poboljšanje poslovne klime u Srbiji, kao i usklađivanje sa drugim evropskim, ali i nacionalnim propisima, navodi se u saopštenju Uprave carina.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

* Kompanija Paragraf organizovaće, 16. i 17. aprila 2024. godine, obuku na temu "Odobravanje i sprovođenje posebnih carinskih postupaka".

Upoznavanje sa načinom odobravanja i sprovođenja postupaka privremenog uvoza, carinskog skladištenja, privremenog smeštaja, kao i sa sprovođenjem postupka u slobodnoj zoni.

Imajući u vidu značajne novine koje je doneo novi Carinski zakon i podzakonski propisi, polaznici će imati mogućnost da saznaju šta je novo u sprovođenju postupaka privremenog uvoza, carinskog skladištenja, privremenog smeštaja, kao i sa sprovođenjem postupaka u slobodnoj zoni. Predavač će ukazati na praktičnu primenu propisa, a polaznici imaju mogućnost aktivnog učešća i postavljanja pitanja.

Obuka je namenjena privrednim subjektima koji se bave spoljnotrgovinskim poslovanjem kao i privrednim društvima koja pružaju usluge špedicije i transporta.

Više o temama i drugim informacijama o obuci pogledajte na LINKU.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 28.12.2023.
Naslov: Redakcija