Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O UPOTREBI SRPSKOG JEZIKA U JAVNOM ŽIVOTU I ZAŠTITI I OČUVANJU ĆIRILIČKOG PISMA: Državni organi u obavezi da koriste ćirilicu u svom radu


Ukoliko probate da pošaljete poruku kako biste kupili kartu za gradski prevoz u Beogradu, a da vam je na telefonu uključena ćirilična tastatura, nećete uspeti. Stići će vam poruka da ste "poslali zahtev u pogrešnom formatu."

Ne bi ovo bilo problematično da se uporno ne insistira na upotrebi ćirilice. Naime 15. septembra 2021. godine donet je Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma ("Sl. glasnik RS", br. 89/2021) po kom se obavezuju, između ostalog, i državni organi da koriste ćirilicu u svom radu.

U svakom autobusu i na svakom stajalištu se nalaze plakati, na kojima se nalaze informacije o mogućnostima za kupovinu karata putem SMS poruke i ispisani su - čiriličnim pismom.

Kada je reč o samom prevozu, u decembru su postavljene info-table na većini stajališta koje pokazuju za koliko minuta i stanica dolazi autobus. Na njima se može uvideti isti problem kao i na aplikacijama, a to je preskakanje dolazaka vozila, to jest redovno se dešava da na listi najavljenih dolazaka nema određenog autobusa, a on se onda ubrzo pojavi.

Podsetimo, novi sistem naplate karata u javnom prevozu Beograda pušten je sredinom maja, dok je od polovine jula građanima dostupna aplikacija preko koje se može kupiti karta i proveriti kada dolazi autobus.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 02.01.2024.
Naslov: Redakcija