Zastava Bosne i Hercegovine

NOVI PRAVILNICI IZ OBLASTI JAVNIH NABAVKI: Od 1. januara 2024. godine pri dodeli ugovora gledaju se i ekološki aspekti, promenjena i pravila o objavljivanju podataka na Portalu javnih nabavki


Kancelarija za javne nabavke donela je krajem 2023. godine dva nova pravilnika čija je primena počela od 1. januara.

Pravilnikom o vrstama dobara za koja su naručioci u obavezi da primenjuju ekološke aspekte u postupcima javnih nabavki ("Sl. glasnik RS", br. 115/2023) predviđeno je da naručioci za određene kategorije neće više moći da koriste cenu kao jedini kriterijum pri dodeli ugovora. Na odabir ponude uticaće i skup ekoloških aspekata kao što su životni vek proizvoda, troškovi održavanja, vode i struje i reciklaže dobara kada postanu otpad.

Ekološki aspekti odnosiće se na nabavku fotokopir papira, računarske opreme (desktop računari, laptop računari i monitori), kancelarijske elektronske opreme (štampači, skeneri, multifunkcionalni uređaji i sl.), klima uređaja (standardni klima uređaji, inverter klime za grejanje i hlađenje i sl.) i sredstava za čišćenje (proizvodi za čišćenje tvrdih površina, tekstilni proizvodi za čišćenje i sl.).

Udeo predmeta nabavke sa ekološkim aspektima u postupcima javnih nabavki dobara iznosi najmanje 10% u odnosu na ukupan obim predmeta javne nabavke.

Pravilnik o načinu objavljivanja i vrsti podataka o ugovorima i izmenama ugovora koje naručioci objavljuju na Portalu javnih nabavki ("Sl. glasnik RS", br. 115/2023) bliže uređuje način objavljivanja i vrste podataka o ugovorima zaključenim nakon sprovedenog postupka javne nabavke.

Na Portalu javnih nabavki naručilac objavljuje podatke o predmetu nabavke, osnovne podatke o ugovoru/okvirnom sporazumu/narudžbenici, podatke o privrednom subjektu, o podizvođačima, ukoliko ponuđač angažuje podizvođače, o partijama, kao i vrednost i trajanje ugovora/okvirnog sporazuma/narudžbenice i podatke o prestanku važenja ugovora/okvirnog sporazuma/narudžbenice.

- U slučaju centralizovanih javnih nabavki podatke o zaključenom okvirnom sporazumu i izmenama objavljuje telo za centralizovane javne nabavke, a podatke o svakom ugovoru zaključenom na osnovu okvirnog sporazuma evidentiraju naručioci koji zaključuju ugovore. Telo za centralizovane javne nabavke objavljuje zbirno obaveštenje o dodeli ugovora koji su zaključeni na osnovu okvirnog sporazuma i obaveštenje o izmeni okvirnog sporazuma na način propisan odredbama Zakona - piše u Pravilniku.

Oba pravilnika stupila su na snagu 1. januara 2024. godine.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

* Kompanija Paragraf organizovaće, 16. januara 2024. godine, vebinar na temu "Sprovođenje postupaka nabavki i izveštavanje na portalu javnih nabavki prema novim propisima".

Na vebinaru će biti prikazane najvažnije novine koje su doneli Zakon o izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 92/2023) i podzakonski akti koji su koji su u primeni od 1. januara 2024. godine, u pogledu sastava komisija i statusa lica koja obavljaju poslove (javnih) nabavki, obaveza i mogućnosti za učesnike u postupku javne nabavke, novom načinu izveštavanja na Portalu javnih nabavki i dr.

Više o temama vebinara i predavačima možete naći na LINKU.


Izvor: Vebsajt eKapija, 02.01.2024.
Naslov: Redakcija