Zastava Bosne i Hercegovine

DIGITALIZOVANO 27 POSTUPAKA ZA DOBIJANJE LICENCI, DOZVOLA I SAGLASNOSTI ZA PRIVREDU


Kroz Program ePAPIR privrednicima u Srbiji je dostupno prvih 27 potpuno digitalizovanih postupaka za izdavanje dozvola, licenci i saglasnosti.

Ovo je omogućeno uvođenjem novih elektronskih usluga za privredu na Portalu eUPRAVA.

Ova inovacija je deo trogodišnjeg projekta za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji, koju realizuju Republički sekretarijat za javne politike, Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svetske banke, uz finansijsku podršku Fonda za dobru upravu Ujedinjenog kraljevstva i Britanske ambasade u Beogradu.

Prvi digitalizovani postupci, između ostalog, uključuju upis u registar distributera i uvoznika sredstava za ishranu bilja, priznavanje registracije sredstava za zaštitu bilja, upis u registar proizvođača semena, rasada, micelija jestivih i lekovitih gljiva, upis u registar sredstava za ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta i mnoge druge, saopšteno je iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Ovi postupci su sada brži i jeftiniji, a potrebne dozvole su dostupne u nekoliko jednostavnih koraka:

• Korisnik na Portalu eUprava popunjava elektronski zahtev, prilaže dokumentaciju i vrši elektronsko plaćanje, ukoliko usluga zahteva finansijski izdatak;

• Sistem automatski pristupa elektronskim registrima i pribavlja podatke po službenoj dužnosti koji su neophodni u procesu odlučivanja;

• Podnosilac zahteva redovno dobija obaveštenja o mogućim dopunama dokumentacije i promenama u statusu predmeta;

• Na kraju, dozvola se dostavlja elektronskim putem u eSanduče podnosioca na portalu eUprava i trajno je dostupna korisniku i nadležnim organima za sve dalje postupke.

Do sada je pojednostavljeno ili ukinuto više od 130 postupaka čime su napravljene uštede za privredu u vrednosti većoj od 32 miliona evra na godišnjem nivou. Do kraja marta završićemo digitalizaciju još 50 usluga iz oblasti zapošljavanja, rudarstva, zaštite životne sredine, saobraćaja, veterine, kao i usluge koje pruža Ministarstvo unutrašnjih poslova, učinićemo dostupnim Registar administrativnih postupaka podizanjem Portala kao jedinstvenog mesta sa svim informacijama o postupcima/uslugama za privredu koje sprovodi javna uprava.

"Digitalizacijom postupaka olakšavamo i omogućavamo privredi u Srbiji jeftinije poslovanje. Obilaženje šaltera više ne sme da bude obaveza ni građana kao ni privrede. Moramo javnu upravu staviti u službu svakog građanina i svakog preduzeća. Zahvaljujući ovom projektu na kraju ćemo imati 100 najčešćih usluga za privredu kompletno digitalizovanih i dostupih elektronski, što će privredi uštedeti 8 miliona dolara na godišnjem nivou. Kroz ovaj projekat smo takođe uspostavili platformu za masovnu digitalizaciju procedura za pravna lica i očekujemo da državne institucije krenu u digitalizaciju sopstvenih postupaka", istakao je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Prvi digitalizovani postupci, između ostalog, uključuju upis u registar distributera i uvoznika sredstava za ishranu bilja, priznavanje registracije sredstava za zaštitu bilja, upis u registar proizvođača semena, rasada, micelija jestivih i lekovitih gljiva, upis u registar sredstava za ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta i mnoge druge.

Platforma eDozvole koja je izgrađena kao deo infrastrukture Portala eUprava omogućava i neograničeno dodavanje procedura u budućnosti, čime se stvara osnova za dalju digitalizaciju i kreiranje sveobuhvatne platforme za izdavanje elektronskih rešenja. Sa dodavanjem novih postupaka formiraju se i novi registri za automatsko preuzimanje podataka, te na taj način nove usluge postaju kvalitetnije i brže.

Ujedinjeno kraljevstvo podržava proces unapređenja poslovnog okruženja, jer u reformisanoj i konkurentnoj privredi vidi čvrst osnov za regionalnu stabilnost i prosperitet. Ujedinjeno kraljevstvo je u prethodnom periodu, sa podrškom vrednom preko 5 miliona funti, najveći bilateralni donator procesa digitalizacije u Srbiji. Cilj trogodišnjeg Projekta za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji je smanjenje administrativnog opterećenja za privredu kroz pojednostavljivanje 1.750 administrativnih postupaka, omogućavanje elektronskog izdavanja 100 dozvola i uklanjanje praksi koje negativno utiču na razvoj konkurencije. Očekuje se da će oko 600 dozvola, saglasnosti i odobrenja biti pojednostavljeno.

Izvor: Vebsajt B92, 30.12.2020.
Naslov: Redakcija