Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JAVNA RASPRAVA O PREDLOGU AKCIONOG PLANA STRATEGIJE PAMETNE SPECIJALIZACIJE: Rasprava će trajati do 20. januara 2021. godine


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije pokrenulo je javnu raspravu o Predlogu akcionog plana Strategije pametne specijalizacije u Republici Srbiji za period od 2021. do 2022. godine, koja je usvojena u februaru 2020. godine.

Javna rasprava će se sprovesti do 20. januara 2021. godine.

Država nastoji da pomenutom strategijom i pratećim akcionim planom, koji su u skladu sa politikom EU u ovoj oblasti, pruži podsticaj i ulaže u one oblasti gde postoji mogućnost kombinacije znanja, preduzetništva i inovacija.

To su, kako se navodi, informaciono-komunikacione tehnologije, hrana za budućnost, mašine i proizvodni procesi budućnosti i kreativne industrije.

Strategija pametne specijalizacije predstavlja važan instrument za poboljšanje inovacionog i istraživačkog ekosistema u Srbiji, razvoj ekonomije zasnovane na znanju i inovacijama i usmeravanje investiranja u oblasti koje su unutar procesa identifikovane kao oblasti prioriteta.

U cilju što većeg efekta javnih ulaganja i realizacijom mera iz Predloga akcionog plana, oblasti identifikovane Strategijom imaće veću podršku, prilagođenu njihovim potrebama i prilikama.

Takođe, razvojne investicije će se usmeravati u oblasti gde se prepoznaje veza znanja, kapaciteta i kompetencija u kojima postoji inovacioni potencijal za pozicioniranje na domaćem i inostranim tržištima.

Ministarstvo poziva predstavnike državnih organa, Nacionalnog saveta za naučni i tehnološki razvoj, Zajednice instituta Srbije, svih državnih i privatnih univerziteta u Srbiji, Privredne komore Srbije, kao i privredne subjekte, stručnu i zainteresovanu javnost da učestvuju u javnoj raspravi i daju komentare i predloge.

Primedbe i predlozi se dostavljaju Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, preko posebnog obrasca, na adresu pametnaspecijalizacija@mpn.gov.rs, sa naznakom "Predlog akcionog plana Strategije pametne specijalizacije u Republici Srbiji (4S) za period od 2021. do 2022. godine".

Ministarstvo će objaviti Izveštaj o održanoj javnoj raspravi na svojoj internet stranici i portalu eUprave najkasnije u roku od 15 dana od dana okončanja javne rasprave.

Izvor: Vebsajt Vlade, 31.12.2020.
Naslov: Redakcija