Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BUDŽETSKOM SISTEMU: Od 1. januara 2021. godine korisnici javnih sredstava sami donose odluke o zapošljavanju, shodno potrebama i u zavisnosti od novca kojim raspolažu, uz određeno ograničenje


Od 1. januara 2021. godine napuštena je dosadašnja kontrola zapošljavanja u javnom sektoru za koje je bila neophodna saglasnost i dozvola Vlade Republike Srbije i uveden fleksibilniji sistem, uz određena ograničenja.

Tako će ubuduće korisnici javnih sredstava sami donositi odluke o zapošljavanju, shodno potrebama i u zavisnosti od novca kojim raspolažu, uz određeno ograničenje.

To ograničenje se odnosi na zapošljavanje do 70 odsto od broja zaposlenih koji su napustili to preduzeće tokom prethodne godine.

Ukoliko je, na primer, 10 zaposlenih napustilo jednu ustanovu tokom prethodne godine, maksimalan broj ljudi koji može biti zaposlen je sedam.

O prijemu novozaposlenih na neodređeno i određeno vreme u svojstvu pripravnika iznad tog procenta odlučuje Vlada Srbije.

Fleksibilni sistem zapošljavanja u javnom sektoru utvrđen je Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu ("Sl. glasnik RS", br. 149/2020), a važiće do 31. decembra 2023. godine.

Izvor: Vebsajt Novosti, 31.12.2020.
Naslov: Redakcija