Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O RADU: Poslodavac može da otkaže ugovor o radu zaposlenom zbog dolaska na rad pod dejstvom alkohola ili drugih opojnih sredstava, odnosno upotrebe alkohola ili drugih opojnih sredstava u toku radnog vremena, koje ima ili može da ima uticaj na obavljanje posla


U Srbiji svaki deseti radnik na posao dolazi pijan ili pripit, pa su zbog učestalosti ove pojave poslodavci sve češće počeli da testiraju svoje zaposlene na alkohol, ali i da i da ih kažnjavaju ako ih uhvate da su "pod gasom".

Na posao najčešće pijani dolaze građevinci i prodavci, kako navodi Dragoslav Tomović, predsednik Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu.

On navodi da je imao slučajeve da je u jednoj firmi zatekao više od 30 odsto zaposlenih koji su pod dejstvom alkohola.

U slučajevima kad se kod nekog radnika otkrije alkohol u krvi, dok je na poslu, poslodavac ima i mogućnost da mu uruči momentalni otkaz.

Dragoslav Tomović kaže da je problem alkoholizma sve veći u firmama u Srbiji, i da mnoge privatne, naročito strane kompanije, sve češće testiraju zaposlene.

- Poslodavci po zakonu imaju pravo da kontrolišu da li su im radnici pijani i da im uruče opomenu ili otkaz u slučaju da im pronađu alkohol u krvi dok su na poslu. Ovaj problem je sve ozbiljniji u našim firmama, a testovi koje sprovode specijalno obučeni timovi pokazali su da svaki deseti zaposleni dolazi na posao u pijanom ili pripitom stanju - kaže Tomović.

Najdrastičnije primere sreće na poslovima koji zahtevaju posebnu pažnju na radu.

- Ubedljivo najgore situacije srećemo na gradilištima. Tu čak i sami investitori donose radnicima alkohol usred radnog vremena ne bi li nazdravili za postavljenu ploču ili nešto slično. Pored građevine nepisano pravilo je da najviše alkoholisanih radnika zateknemo na poslovima gde su male plate, posebno u trgovinama - priča Tomović.

Radnik u pripitom stanju ne ugrožava samo sebe, već i druge zaposlene.

- Alkohol je jedan od glavnih problema bezbednosti na radu. Prema velikom broju istraživanja, čak šest puta je veća šansa da dođe do nesreće, povreda ili tragedija ako je radnik pijan nego kad je trezan - objašnjava Tomović.

Dragoslav Tomović kaže da poslodavci najčešće kontrolišu svoje radnike onda kad su najopušteniji.

- Najčešće ih testiraju tokom i posle vikenda, kao i nakon velikih praznika. Ukoliko zaposleni neće da se podvrgne testiranju, onda mora odmah da ide u zdravstvenu ustanovu ne bi li mu vađenjem krvi utvrdili da li je konzumirao alkohol - kaže Tomović.

Dolazak na posao pod dejstvom alkohola ili drugih opojnih supstanci spada u teške prekršaje.

- Prema Zakonu o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US i 113/2017), poslodavac može da vam uruči otkaz ako dođete pijani na posao. Međutim, poslodavci obično prvo daju kazne i opomene pred otkaz, a tek ukoliko se ovakvi incidenti ponavljaju, pribegavaju prekidu radnog odnosa. Neke firme kupuju svoje alkometre koji nisu mnogo skupi, kako ne bi morali stalno da plaćaju testiranja drugim firmama koje se time bave - navodi predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković.

Radnici dobijaju nesvakidašnje poklone.

- Znam čak primere firmi koje su poklanjale radnicima alko-testove za Novu godinu kako bi mogli sami da vode računa o tome koliko popiju - dodaje Atanacković.

KAZNE ZA PIJANSTVO NA RADU:

  • Opomena
  • Novčana kazna
  • Smanjenje plate
  • Premeštaj u niži platni razred
  • Premeštaj na drugo radno mesto
  • Otkaz
Izvor: Vebsajt Telegraf, 03.01.2018.
Naslov: Redakcija