Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PODSTICAJIMA U POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU: Primena Zakona počela je 1. januara 2017. godine. Poljoprivrednici koji se bave stočarstvom mogu da računaju na podsticaje za proizvodnju junećeg mesa i na bespovratna sredstva za osnivanje svoje poljoprivredne proizvodnje, a po posebnim programima moći će da koriste i kredite za početnike u poljoprivrednoj proizvodnji, bez obzira da li je reč o primarnoj poljoprivrednoj ili prerađivačkoj proizvodnji


Poljoprivrednici koji se bave stočarstvom od 1. januara 2017. godine mogu da računaju na podsticaje za proizvodnju junećeg mesa, kako bi se i ova vrsta stočarske proizvodnje unapredila s obzirom na veliku tražnju na tržištu.

Istovremeno, mladi poljoprivrednici imaće pravo da koriste i bespovratna sredstva za osnivanje svoje poljoprivredne proizvodnje, a po posebnim programima moći će da koriste i kredite za početnike u poljoprivrednoj proizvodnji, bez obzira da li je reč o primarnoj poljoprivrednoj ili prerađivačkoj proizvodnji.

To je utvrđeno Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju ("Sl. glasnik RS", br. 101/2016) čija je primena počela od 1. januara 2017. godine, a koji inače, predviđa širi obuhvat onih koji će moći da ostvaruju podsticaje, dok je posebna pažnja usmerena na one koji se bave stočarskom proizvodnjom.

Predviđeno je da poljoprivrednici koji se bave stočarstvom mogu da računaju na podsticaje za uzgoj krava, pored drugih podsticaja koji su već predviđeni za druge grane poljoprivrede.

Naime, podsticaji za uzgoj teladi za tov su od 5.000 dinara po grlu, za tov junadi minimalno 10.000 dinara po grlu, dok su podsticaji za krave dojilje od 20.000 dinara po grlu.

Precizirano je da poljoprivrednik koji ostvari pravo na podsticaje za tov junadi ne može da računa na podsticaje za premiju za mleko proizvedenog od podsticaja za krave dojilje.

Podsticaji za tov junadi ostvaruju se ako je tovno grlo namenjeno za proizvodnju mesa bilo u vlasništvu poljoprivrednika najmanje 185 dana, nakon čega je predato klanici ili je namenjeno izvozu.

Za devastirana područja poput, Bele Palanke, Trgovišta, Svrljiga, Babušnice i sličnih lokalnih zajednica, u 2017. godini predviđeni su i veći iznosi subvencija nego za druga područja, a u cilju da ljudi ostaju da žive na tom području, ali i da u te krajeve dolaze i zasnivaju svoju poljoprivrednu proizvodnju.

Inače, budžet za poljoprivredu za 2017. godinu veći je za 3,32 milijarde dinara u odnosu na 2016. godinu, a četiri puta više sredstava opredeljeno je za razvoj mera konkurentnosti, odnosno za subvencionisanje investicija.

Umesto 526 miliona koliko je bilo predviđeno 2016. godini, u 2017. godini za to će biti namenjeno 2, 2 milijarde dinara.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 31.12.2016.
Naslov: Redakcija