Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

FRANCUSKA ZAKONSKI REGULISALA KOMUNIKACIJU SA ZAPOSLENIMA VAN RADNOG VREMENA: Prema Zakonu nazvanom "pravo na isključenje" kompanije sa više od 50 zaposlenih obavezne su da izrade kodeks dobrog ponašanja u kojem će biti navedeni sati tokom kojih zaposleni ne treba da odgovaraju ili šalju poruke elektronske pošte


Zaposleni u Francuskoj od 1. januara 2017. godine imaju pravo da ne odgovaraju na pozive i elektronsku poštu van radnog vremena, prema Zakonu nazvanom "pravo na isključenje".

Kompanije sa više od 50 zaposlenih obavezne su da izrade kodeks dobrog ponašanja u kojem će biti navedeni sati tokom kojih zaposleni ne treba da odgovaraju ili šalju poruke elektronske pošte.

Francuska, članica Evropske unije, već ima 35-časovnu nedelju koja je na snazi od 2000. godine.

Predlagači zakona isticali su da zaposleni koji odgovaraju ili proveravaju elektronsku poštu van radnog vremena nisu pošteno plaćeni za taj prekovremeni rad i da takva praksa stalnog "priključenja" na mrežu nosi rizik od stresa, sagorevanja na poslu, tegoba sa spavanjem, a remeti i privatni život.

Zakon o pravu na isključenje deo je reforme Zakona o radu i jedini je koji nije izazvao proteste i štrajkove. Njegov je cilj da nametne poštovanje vremena za odmor i godišnji odmor te uspostavi bolju ravnotežu između profesionalnog i privatnog života.

Izvor: Vebsajt B92, 04.01.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija