Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IZVEŠTAJ O SVRSISHODNOSTI TROŠENJA BUDŽETSKIH SREDSTAVA JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE SAVETA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE VLADE RS: Ustanovljeno odsustvo kontrole u naplati i trošenju prihoda na lokalnom nivou, što stvara prostor za korupciju velikih razmera


Analizom trošenja budžetskih sredstava lokalnih samouprava Savet za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije utvrdio je da Zakon o izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave ("Sl. glasnik RS", br. 83/2016), ne rešava suštinske probleme, a to su pre svega odsustvo kontrole u naplati i trošenju prihoda na lokalu.

U izveštaju o svrsishodnosti trošenja budžetskih sredstava jedinica lokalne samouprave koji je Savet dostavio Vladi, Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Republičkom javnom tužilaštvu, ukazano je da se na lokalu upravlja imovinom i javnim finansijama velike vrednosti, a da kontrolu trošenja tih sredstava ne radi ni jedna državna institucija, što stvara prostor za korupciju velikih razmera.

Savet je metodom slučajnog uzorka odabrao 15 lokalnih samouprava, što je oko 28 odsto realizovanih prihoda i rashoda na lokalu u celoj Srbiji, izuzev Grada Beograda sa opštinama i Grada Novog Sada, i analizirao kako je trošen njihov budžet od 2011. do 2014. godine. Ukupni prihodi lokalnih samouprava u tom periodu bili su veći od osam milijardi evra.

U toku izrade izveštaja mnoge lokalne samouprave nisu pokazale spremnost za saradnju, izbegavajući da dostave potpune podatke, zbog čega im se Savet obraćao i nekoliko puta. Podnete su brojne žalbe Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti koji je zatraži od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu sprovođenje postupka nadzora u 11 lokalnih samouprava.

"Sve lokalne samouprave koje su dostavile podatke 'trudile' su se da oni budu što nepregledniji, kako se iz njih ne bi stekao pravi utisak o njihovom poslovanju. Rad na izveštaju otežavala je i okolnost da potpuni podaci ne postoje ni na sajtovima jedinica lokalne samouprave", navodi se u saopštenju Saveta.

Istaknuto je da podaci o trošenju ukupnih budžetskih prihoda koje su ostvarile lokalne samouprave upućuju na zaključak da oni nisu trošeni u skladu sa potencijalima i prioritetima svake lokalne samouprave ponaosob.

"Plan budžeta na lokalu nije transparentan, ne pruža se mogućnost građanima da aktivno učestvuju u njegovom predlogu, čime se stvara prostor za njegovo neracionalno i nesvrsishodno trošenje", tvrdi Savet.

Utvrđeno je da su subvencije lokalnih samouprava za poljoprivredu "neprimereno male, imajući u vidu da je poljoprivreda jedan od najvažnijih resursa analiziranih lokalnih samouprava", kao i da su subvencije u zanemarljivo malom iznosu date su i preduzetnicima i preduzećima.

"Davanjem najvećih subvencija javnim komunalnim preduzećima čije rukovodstvo bira opštinska, odnosno gradska vlast i nad čijim poslovanjem ne postoji prava kontrola, stvara se prostor za korupciju velikih razmera, tim pre što za određene radove, usluge i dobra, nisu sprovedene procedure javnih nabavki", ocenio je Savet.

Sve lokalne samouprave, navodi se u izveštaju Saveta, isplaćivale su dotacije političkim partijama koje za period 2011-2014. godina iznose preko 1,7 miliona evra.

Utvrđeno je i da su budžetska sredstva u zanemarljivo malom iznosu trošena na infrastrukturne projekte, dok je, kako tvrdi Savet, najveći iznos potrošen na opštu potrošnju ogromne lokalne administracije.

Izvor: Vebsajt N1, 30.12.2016.
Naslov: Redakcija