Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODLUKA O UTVRĐIVANJU ZAKUPNINA ZA POSLOVNI PROSTOR NA KOME JE NOSILAC PRAVA JAVNE SVOJINE GRAD BEOGRAD, ODNOSNO NA KOME GRAD BEOGRAD IMA POSEBNA SVOJINSKA OVLAŠĆENJA: Zakupnine poslovnog prostora u 2017. godini biće niže pet odsto, dok će onima koji u roku izmiruju obavezu zakupnina biti umanjena za 10 odsto za naredni mesec. Zakupnine za lokale i magacine koji su razvrstani u ekstra zonu uvećavaju se za 50 odsto, osim za lokale u kojima se obavlja zanatska delatnost, umetničke galerije, kao i za lokale i magacine koji se nalaze u pasažu. U ekstra zoni kvadrat će se plaćati 739 dinara mesečno, prvoj 624, drugoj 479, trećoj 366 i u četvrtoj 278 dinara


Gradski parlament Beograda doneo je Odluku o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor na kome je nosilac prava javne svojine grad Beograd, odnosno na kome grad Beograd ima posebna svojinska ovlašćenja ("Sl. list grada Beograda", br. 114/2016 - dalje: Odluka), kojom je utvrđeno da se zakupnine za lokale i magacine koji su razvrstani u ekstra zonu uvećaju za 50 odsto, osim za lokale u kojima se obavlja zanatska delatnost, umetničke galerije, kao i za lokale i magacine koji se nalaze u pasažu.

Kafedžije i ugostitelji su pokrenuli postupak da se ova Odluka promeni, a kod mnogih će i cene usluga biti veće baš zbog toga.

Prema Odluci, poslovni prostor koji se nalazi na uglu dve ulice koje su razvrstane u različite zone, a ima ulaz iz obe ulice, razvrstava se u višu zonu.

Isto tako, kada se u neposrednoj blizini poslovnog prostora izvode radovi na infrastrukturi čiji je investitor grad ili preuzeće čiji je osnivač Beograd zbog kojih je zakupcu znatno otežano ili onemogućeno obavljanje delatnosti, za vreme trajanja radova se iznos zakupnine umanjuje za 90 odsto.

Procena je da će se sprovođenjem Odluke sadašnji prihodi koji se ostvaruju davanjem u zakup poslovnog prostora grada Beograda realno uvećati za oko milijardu dinara u 2017. godini.

Ekstra zona poslovanja

Stari deo Beograda

Od raskrsnice ulica Pariske i Gračaničke, Gračanička, Rajićeva, Cara Lazara, Maršala Birjuzova do Sremske, preko tunela stepeništem do Prizrenske, Prizrenska, Kraljice Natalije, Masarikova, Resavska, Kralja Milana, Svetozara Markovića, Nemanjina, Kralja Milutina, Birčaninova, Bulevar Oslobođenja, Kneginje Zorke, Makenzijeva, Alekse Nenadovića, Njegoševa, Svetozara Markovića, Mišarska, Resavska, Krunska, Andrićev venac, Kralja Milana, Dragoslava Jovanovića, Dečanska, Braće Jugovića, Kralja Petra I, Zmaja od Noćaja, Cara Uroša, Cincar Jankova, Pariskom do raskrsnice sa Gračaničkom.

Novi Beograd

Od raskrsnice Bulevara Nikole Tesle i ulice Ušće, ulicom Ušće, Milentija Popovića, Bulevar Arsenija Čarnojevića, Vladimira Popovića, u produžetku ulice Vladimira Popovića planiranom saobraćajnicom preko bloka 20 do raskrsnice sa Bulevarom Mihaila Pupina, dalje Bulevarom Nikole Tesle do raskrsnice sa ulicom Ušće. Ova zona obuhvata blokove 16, 19 i 20.

Prvi red objekata uz Bulevar Mihaila Pupina od broja 85a (uključujući taj broj) do Antifašističke borbe, Antifašističke borbe, Bulevar Zorana Đinđića, Španskih boraca do Bulevara Mihaila Pupina, prvi red objekata uz Bulevar Mihaila Pupina do broja 117a (uključujući taj broj). Ova zona, obuhvata blok 26 i delove blokova 21 i 30.

Od Bulevara Nikole Tesle, ulicom Trešnjin cvet, Bulevar umetnosti, Bulevar Zorana Đinđića, prolazom iza objekta "Merkator" do Bulevara Mihaila Pupina, Bulevar Mihaila Pupina, Aleksinačkih rudara do Bulevara Nikole Tesle. Ova zona obuhvata blok 11a i deo bloka 31.

Izvor: Vebsajt Telegraf, Slađana Vasić, 31.12.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija