Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODLUKA O ODREĐIVANJU POLJOPRIVREDNIH I PREHRAMBENIH PROIZVODA ZA KOJE SE PLAĆA POSEBNA DAŽBINA PRI UVOZU I UTVRĐIVANJU IZNOSA POSEBNE DAŽBINE: Od 1. januara 2017. godine ne plaća se posebna dažbina na uvoz živih svinja i svinjskog mesa, žive ribe, mleka i određenih mlečnih proizvoda iz Evropske unije. Oslobađanje posebne dažbine na uvoz živih svinja domaće vrste iz EU, u iznosu od 8,30 dinara po kilogramu, važi do 31. decembra 2017. godine


Od 1. januara 2017. godine ne plaća se posebna dažbina na uvoz živih svinja i svinjskog mesa, žive ribe, mleka i određenih mlečnih proizvoda iz Evropske unije, odlučila je Vlada Republike Srbije.

Prema Odluci o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebne dažbine ("Sl. glasnik RS", br. 108/2016), posebne takse pri uvozu iz EU neće se plaćati na žive svinje i svinjsko meso, goveđe meso, mleko i pavlaku, mlaćenicu, kiselo mleko, jogurt, kefir, sir, urdu, razne vrste kačkavalja, goveđe meso, šećer, sušeni duvan...

U Odluci se precizira da oslobađanje posebne dažbine na uvoz živih svinja domaće vrste iz EU, u iznosu od 8,30 dinara po kilogramu, važi do 31. decembra 2017. godine.

Vlada Republike Srbije uvela je u junu 2015. godine prelevmane (uvozne takse) za mleko od deset do 20 dinara po litru, kao i za kiselo-mlečne proizvode od deset do 30 dinara da bi zaštitila domaću proizvodnju u trenutku kada su cene tih proizvoda na evropskom tržištu bile na istorijskom minimumu od oko 20 evrocenti po litru.

Odlukom od 30. decembra 2015. godine ta zaštitna mera je produžena prvi put.

Evropska unija je tražila od Srbije da ukine ove zaštitne mere, ocenjujući da su one u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović, je pre desetak dana ocenio da su se stvorili uslovi za njihovo ukidanje, ali da je to stvar političke odluke.

Tom prilikom je dodao i da je situacija na tržištu mleka sada mnogo bolja nego što je bila i da se radi analiza svih elemenata koji bi trebalo da dovedu do odluke o ukidanju ili zadržavanju prelevmana.

Asocijacija poljoprivrednika zatražila je početkom meseca da prelevmani za proizvođače mleka budu na snazi sve dok se ne donese Zakon o mleku, koji je, kako ocenjuje to udruženje, preko potreban da bi poljoprivrednici imali predvidivost u planiranju proizvodnje i da bi bili zaštićeni.

Zakon o mleku bi, kako navode u Asocijaciji, trebalo da ovu oblast uredi na kvalitetan način, kako bi pre svega farmeri bili više zaštićeni od, kako kažu, ucena i štetnih ugovornih obaveza koje diktiraju mlekare.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 30.12.2016.
Naslov: Redakcija