Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O ORGANIZOVANJU, SPROVOĐENJU I NAČINU POLAGANJA VOZAČKOG ISPITA, VOĐENJU I ROKOVIMA ČUVANJA EVIDENCIJA O VOZAČKOM ISPITU I USLOVIMA KOJE MORA DA ISPUNI VOZILO NA KOJEM SE OBAVLJA VOZAČKI ISPIT: ODREDBE PRAVILNIKA KOJIMA SE PREDVIđA OBAVEZA ELEKTRONSKOG POLAGANJA TEORIJSKOG ISPITA I SNIMANJE SVIH KANDIDATA I ISPITIVAčA CELIM TOKOM POLAGANJA TEORIJSKOG ISPITA PRIMENJUJU SE OD 1. JANUARA 2016. GODINE


Od 1. januara 2016. godine, budući vozači teorijski ispit polažu na računarima, a ceo proces nadgleda policija preko kamera postavljenih u učinicama auto-škola, predviđeno je Pravilnik o organizovanju, sprovođenju i načinu polaganja vozačkog ispita, vođenju i rokovima čuvanja evidencija o vozačkom ispitu i uslovima koje mora da ispuni vozilo na kojem se obavlja vozački ispit ("Sl. glasnik RS", br. 93/2013, 116/2013, 108/2014, 36/2015, 51/2015, 86/2015 i 104/2015).

"Kandidati mogu da pristupaju elektronskoj bazi pitanja koja se nalazi na serverima Ministarstva unutrašnjih poslova. Reč je o bazi od 5.000 pitanja od kojih se metodom slučajnosti generišu ispitna pitanja za kandidata, u zavisnosti od kategorije za koju polaže", objasnio je ministar unutrašnjih poslova.

U prostoriji iz koje se polaže nalaze se dve sigurnosne kamere koje su umrežene i koje snimaju, tako da se ne može dogoditi da umesto kandidata ispit polaže neko drugi. Time je potpuno obezbeđeno da test polaže kandidat koji ga je prijavio, da se pitanja generišu metodom slučajnosti, a da je polaganje moguće samo sa konkretnih računara auto-škole.

Prvi put kandidati mogu odmah da provere da li su položili ispit, da li su imali dovoljan broj tačnih odgovora, dakle ne moraju da čekaju preglede testova.

Kandidati imaju mogućnost uvežbavanja pitanja, ali i mogućnost da ispit prijave od kuće.

Sistem će biti umrežen i sa drugim ministarstvima i institucijama tako da neće biti moguće da kandidat polaže ispit ukoliko nije prošao propisani broj teorijskih časova ili ukoliko postoji zabrana koju je izrekao neki drugi državni organ.

Osim polaganja ispita sistem će onemogućiti i registraciju vozila ukoliko postoje zakonske prepreke.

Novi sistem polaganja donosi brojne prednosti i isključuje mogućnost malverzacije i koruptivnih radnji, a kandidatima omogućava temeljno znanje i učenje sa više razumevanja.

PRAVILNIK O ORGANIZOVANJU, SPROVOĐENJU I NAČINU POLAGANJA VOZAČKOG ISPITA, VOĐENJU I ROKOVIMA ČUVANJA EVIDENCIJA O VOZAČKOM ISPITU I USLOVIMA KOJE MORA DA ISPUNI VOZILO NA KOJEM SE OBAVLJA VOZAČKI ISPIT ("Sl. glasnik RS", br. 93/2013, 116/2013, 108/2014, 36/2015, 51/2015, 86/2015 i 104/2015)

Član 10

Celokupan proces polaganja teorijskog ispita se snima sistemom za audio-video snimanje (u daljem tekstu: audio-video sistem) koji omogućava snimanje svih kandidata i ispitivača celim tokom polaganja teorijskog ispita.

Teorijski ispit ispitivači ne mogu započeti, odnosno nastaviti, u slučaju prestanka rada audio-video sistema.

Izvor: Vebsajt RTS, Nemanja Jakovljević, 04.01.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija