Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVIM PRAVILNIKOM, VIŠE OD 120 LEKOVA, SA POZITIVNE LISTE PREŠLO NA NEGATIVNU


Za više od 120 lekova koji su pacijenti dobijali besplatno preko recepta, ili uz manju doplatu, od sada će morati da plaćaju punu cenu. Naime, toliko lekova je novim pravilnikom sa pozitivne liste prešlo na negativnu. Na spisku medikamenata za koje će se odsad plaćati puna cena nalaze se lekovi iz svih kategorija – od antibiotika, sedativa, preko lekova za holesterol, hipertenziju, do onih za najteža oboljenja.

Cene su različite, a kako su nam juče rekli u jednoj državnoj apoteci, najskuplji je „aricept“ za lečenje Alchajmerove bolesti. Njegova puna cena je 4.043 dinara. Sa druge strane, pojeftinili su skoro svi lekovi domaćih proizvođača.

To su praktične „posledice“ primene Novog pravilnika o listi lekova, koji je pompezno najavljivan krajem prošle godine.

Kako su najavljivali u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO), novim pravilnikom (stupio na snagu 1. januara) učešće za pojedine lekove biće umanjeno za 50 do 80 odsto.

U razgovoru za naš list, tadašnji direktor RFZO Momčilo Babić naglasio je da nijedan medikament neće poskupeti, a da učešće neće biti veće od 100 dinara za one koji se izdaju na recept. Međutim, niko od zvaničnika nije rekao da će na pozitivnoj listi biti 120 lekova manje nego prošle godine.

Činjenica da su pojeftinili samo proizvodi domaćih farmaceutskih kuća, potvrdila je tezu da će inostrane farmaceutske kompanije da se povuku sa domaćeg tržišta. Naime, proizvođači su, na zahtev RFZO, bili naterani da potpišu saglasnost na niže cene lekova. „Proizvođači lekova su, suočeni sa odlučnošću RFZO-a da se cene postave na realne osnove, prihvatili nove uslove, a samo nešto manje od pet odsto nije prihvatilo nivelisanje cena. Novim pravilnikom RFZO-a domaći proizvođači lekova su dobili veće učešće na tržištu“, rečeno nam je tada u RFZO. Na pitanje da li će to dovesti do veštačke nestašice lekova, Momčilo Babić je decidno odgovorio da neće, te da će Fond primeniti mehanizme ukoliko do toga dođe, pritom ne precizirajući koji su to mehanizmi. Neposredno pred kraj prošle godine, Momčilo Babić je, bez obrazloženja, dao neopozivu ostavku na mesto direktora RFZO. Spekulisalo se da je to učinio zbog lošeg odnosa sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, ali i zbog novog pravilnika o lekovima koji kao takav „ne može da zaživi“.

Predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje Dušan Milisavljević kaže za Danas da je želeo da veruje da će situacija sa lekovima na tržištu biti stabilnija usvajanjem novog pravilnika, ali da nije očekivao da će više od 120 lekova biti skinuto sa pozitivne liste.

– Zatečen sam ovakvom situacijom. Pompezno su najavljivali novi pravilnik i smanjenje cene lekova. Međutim, skidanje brojnih medikamenata sa pozitivne liste znači da će pacijenti morati da ih kupuju. To je indirektno poskupljenje i uticaće na kućni budžet građana. Posebno što su skinuti lekovi koji su u najvećoj upotrebi, poput antibiotika ili sedativa – naglašava Milisavljević. Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da bude nestašice lekova, jer je „pitanje koliko domaće farmaceutske kuće mogu da opstanu na tržištu sa nižim cenama lekova“. 

Izvor: www.danas.rs, K. Živanović