Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REPUBLIČKO TUŽILAŠTVO PREINAČILO ODLUKU TUŽILAŠTVA ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL DA ODBACI KRIVIČNU PRIJAVU ZBOG NEUSPELE REFORME PRAVOSUĐA 2009. GODINE


Republičko javno tužilaštvo naložilo je tužiocu za organizovani kriminal Miljku Radisavljeviću da nastavi krivično gonjenje bivše ministarke pravde Snežane Malović i bivše predsednice Vrhovnog suda Nate Mesarović, kao i svih članova prvog sastava Visokog saveta sudstva.

 Njima se na teret stavlja da su reformom pravosuđa iz 2009. godine i zloupotrebom službenog položaja naneli državi štetu od 1,5 milijardi dinara.

Republički tužilac uvažio je prigovor podnosioca krivične prijave predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomira Milojevića, predsednika Apelacionog suda u Novom Sadu Novice Pekovića i sudija Vrhovnog kasacionog suda Janka Lazarevića, Zorana Tatalovića, Dragana Jocića i Dragiše Đorđevića.

U rešenju koje je potpisao zamenik republičkog tužioca Goran Ilić i u koje je Danas imao uvid, stoji da je tužilac za organizovani kriminal u sklopu nastavka predistražnog postupka dužan da na razgovor pozove članove prvog sastava Visokog saveta sudstva kako bi prikupio potrebna obaveštenja o postupku i načinu odlučivanja ovog tela. U rešenju se dodaje da će iz istog razloga na razgovor biti pozvani i podnosioci krivične prijave.

Podsetimo, Tužilaštvo za organizovani kriminal je odbacilo pomenutu krivičnu prijavu podnetu zbog neuspele reforme pravosuđa iz 2009. i štete od 1,5 milijardi dinara protiv bivše ministarke pravde Snežane Malović i bivše predsednice Vrhovnog suda Nate Mesarović. Kako je Danas pisao, podnosioci krivične prijave su naveli da su "kao službena lica - članovi prvog sastava VSS u postupku izbora sudija iskorišćavanjem svog službenog položaja teže povredili prava 837 sudija", jer prilikom donošenja odluka o izboru sudija 16. decembra 2009. "nisu odlučivali da li ispunjavaju uslove da budu birani za sudije", iako su "bili dužni da i na njih primene postupak izbora, već su samo odlukom od 25. decembra 2009. konstatovali da ovim sudijama sa 31. decembrom 2009. prestaje sudijska funkcija". Dodaje se i da razrešenim sudijama nisu dati pojedinačni razlozi za razrešenje i da je time istovremeno "naneta šteta državi od 1,5 milijardi dinara". 

Izvor: www.danas.rs, V. Jeremić