Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O PROGRAMU, NAČINU SPROVOĐENJA OBUKE I NAČINU PROVERE ZNANJA RADI IZDAVANJA SERTIFIKATA PROFESIONALNOG KORISNIKA I OBRASCU SERTIFIKATA: Korisnici pesticida moraće da prođu obuku


Profesionalni korisnici pesticida u Srbiji moraće da prođu obuke kako bi nastavili da se bave proizvodnjom.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Pravilnik o programu, načinu sprovođenja obuke i načinu provere znanja radi izdavanja sertifikata profesionalnog korisnika i obrascu sertifikata ("Sl. glasnik RS", br. 104/2023 – dalje: Pravilnik), koji se odnosi na sprovođenje obučavanja onih koji u proizvodnji koriste sredstava za zaštitu bilja. Sve rigoroznije kontrole na ostatke pesticida u isporukama voća i povrća u Evropi i Rusiji, ali i zaštita domaćih potrošača zahteva ozbiljniji pristup tretiranja useva.

Greške se skupo plaćaju ali u pozadini je uglavnom neznanje, retko loša namera proizvođača. Poslednji u nizu primera su neretvanski proizvođači mandarina koje je počeo ozbiljno da bije loš glas zbog pronalaženja zabranjenog hlorpirifosa u mandarinama, i to usred sezone. Gubici bi mogli da budu ogromni za oko 2.000 proizvođača koji uzgajaju to voće na ovom području.

Zato bi najavljena obuka profesionalca mogla da bude od koristi i za domaće poljoprivrednike i za državu.

U Pravilniku se navodi da će, između ostalog, oni biti obučavani o osnovnim karakteristikama sredstava za zaštitu bilja, o sadržaju deklaracije i uputstva (oznaka klasifikacija rezistentnosti, primena, karenca, klasifikacija i obeležavanje), a dobiće i stručne savete o formulacijama sredstava za zaštitu bilja, njihovom mešanju, uticaju na zdravlje ljudi…

Osnovna obuka, kako je objašnjeno, podrazumevaće sticanje znanja o bezbednoj primeni, rukovanju, skladištenju, transportu i odlaganju sredstava za zaštitu bilja i trajaće deset nastavnih časova. Dopunska obuka će značiti obnavljanje znanja i sprovodiće se posle pet godina od dobijanja sertifikata profesionalnog korisnika. Predviđeno je da će nastavni čas trajati 45 minuta, dok će resorno ministarstvo odrediti na konkursu ko će sprovoditi obuku.

Provera znanja će se raditi u vidu pisanog testa. Oni koji polože dobijaće sertifikate. Uskoro se očekuje i više detalja o tome ko će i kada pozivati na obuke, da li će se one plaćati, da li su obavezne, kao i čemu će služiti sertifikati.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 01.12.2023.
Naslov: Redakcija