Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O USLOVIMA ZA OBAVLJANJE AUTONOMNE VOŽNJE: Pravilnik omogućava izdavanje dozvole za testiranje pravnim licima zaključno sa nivoom 4 automatizacije vožnje


Od subote, 2. decembra, na snazi je novi Pravilnik o uslovima za obavljanje autonomne vožnje ("Sl. glasnik RS", br. 104/2023 - dalje: Pravilnik), koji reguliše proceduru izdavanja dozvole za testiranje vozila bez vozača, zaključno sa četvrtim nivoom automatizacije vožnje, kao i uslove pod kojima se obavlja takozvana autonomna vožnja.

MUP je u avgustu ove godine izdao dozvole za probnu vožnju za dva autonomna vozila, a ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je tada izjavio, da se pomenute dozvole odnose na nivo “tri” autonomne vožnje, odnosno da u vozilu mora da postoji vozač koji bi u slučaju problema preuzeo komande.

Kako je tada rekao, plan je da do početka izložbe EXPO 2027 dobijemo i najviši, peti nivo autonomne vožnje, odnosno da imamo autonomno vozilo koje može da ide u potpunosti bez vozača.

Pravilnik koji je upravo stupio na snagu omogućava izdavanje dozvole za testiranje firmama zaključno sa nivoom 4 automatizacije vožnje.

Testiranje autonomnog vozila može da obavlja pravno lice sa sedištem u Srbiji, na osnovu dozvole, koju izdaje teritorijalno nadležna organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova na čijem se području odvija testiranje.

Dozvola se može izdati za jedno ili više autonomnih vozila, vrste L7 sa fabrički zatvorenom karoserijom, M1 ili N1, zaključno sa nivoom 4 automatizacije vožnje, na period od najduže godinu dana.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Biznis, 02.12.2023.
Naslov: Redakcija