Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O UVOZU VINA IZ EU PO PREFERENCIJALNOJ STOPI: Maksimalna količina koju može da uveze jedan privredni subjekt u okviru svakog od prva tri kvartala 15 procenata od kvartalne kvote


Uvoznici i distributeri vina mogu da odahnu. Vlada Republike Srbije donela je Odluku o uvozu vina iz Evropske unije po preferencijalnoj stopi ("Sl. glasnik RS", br. 144/2020), kojom se bliže uređuju uslovi za raspodelu kvota za uvoz 2,5 miliona litara vina poreklom iz EU po preferencijalnoj stopi i odredila maksimalnu količinu koju može da kupi jedan privrednik sa tog tržišta.

Time je rešena komplikovana situacija koja je nastala nakon što je jedan trgovinski lanac u junu otkupio 70 odsto celokupne godišnje kvote i onemogućio druge trgovce i distributere da do kraja godine uvoze ovo piće po povlašćenom tretmanu. Privrednici su tada tražili da se odredi maksimalna količina vina koju unutar kvote može da povuče jedna kompanija, kako ne bi došlo do poremećaja na tržištu. Vlada je definisala ograničenje po uvozniku.

U Odluci se navodi da je maksimalna količina koju može da uveze jedan privredni subjekt u okviru svakog od prva tri kvartala 15 procenata od kvartalne kvote, odnosno 93.750 litara.

- Raspodela kvote za uvoz vina vršiće se metodom zasnovanom na hronološkom redosledu podnošenja carinskih deklaracija, princip "prvi došao, prvi uslužen" - ističe se u Odluci. - Godišnja kvota raspodeljena je na jednake kvartalne od po 625 hiljada litara vina, a neiskorišćena količina u kvartalu dodavaće se dozvoljenoj količini za uvoz u narednom kvartalu.

Ukoliko privrednik nije u prethodnom periodu uvezao 15 procenata dozvoljene kvote, nedostajuća količina se dodaje dozvoljenoj u narednom kvartalu. Marketinška godina u kojoj se raspodeljuje kvota obuhvata period od 1. januara do 31. decembra.

Izvor: Vebsajt Novosti, E. B. T., 01.12.2020.
Naslov: Redakcija