Zastava Bosne i Hercegovine

NAJAVLJENO UVOĐENJE OBAVEZNE OBUKE ZA POMOĆNIKE MINISTARA I DRUGE RUKOVODIOCE U JAVNOJ UPRAVI KOJI SE PRVI PUT POSTAVLJAJU NA RUKOVODEĆE POLOŽAJE


Pomoćnici ministara i drugi rukovodioci u javnoj upravi koji se prvi put postavljaju na rukovodeće položaje moraće da prođu obuku na Nacionalnoj akademiji za javnu upravu da bi mogli da obavljaju tu funkciju, ali ne i ministri, objavio je list Danas.

Vršilac dužnosti direktora Nacionalne akademije, Dražen Maravić, kazao je za Danas da će se ta akademija baviti "profesionalnim, a ne akademskim učenjem", te da će kursevi trajati tri dana, a ako bude potrebe da traju duže, biće organizovani više puta po dva dana.

Prema njegovim rečima, polaznici će sticati znanje o digitalnoj i opštoj pismenosti, stranim jezicima, a u fokusu će biti ljubaznost u komunikaciji sa građanima i otvorenost u saradnji sa medijima, što su, kako je rekao, predsednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić jasno poručivali u poslednje vreme.

"Obuke sprovodimo za sve zaposlene u javnoj upravi, odnosno koji rade u ministarstvima i drugim republičkim organima, kao i u lokalnim samoupravama. Ima malo klasičnih predavanja, a dosta praktičnog rada, da bi se ljudi osposobili da samostalno primenjuju zakone", rekao je Maravić.

Prema informacijama Danasa, plan je da ove godine bude obučeno 4.000 ljudi, a sledeće 6.000, dok će narednih godina taj broj biti oko 10.000 zaposlenih u javnim upravama.

Izvor: Vebsajt N1, 3.12.2018.
Naslov: Redakcija