Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POGLAVLJA 23 I 24: Revizija akcionih planova zbog kašnjenja u ispunjenju predviđenih mera


Srbija nije dobila nikakav zvanični dokument iz Evropske komisije u kojem se kritikuje što nisu ispunjene sve obaveze iz Akcionog plana za poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Mediji su preneli da se u izveštaju Evropske komisije, koji pokriva period od poslednjih šest meseci, navodi da nisu u roku ispunjene sve mere iz akcionog plana za poglavlje 23 i 24 i da se zbog toga postavlja pitanje da li će na Međuvladinoj konferenciji, 11. decembra 2017. godine, biti otvorena tri ili dva nova poglavlja.

"Ne bih vezivala ostvarivanje novih poglavlja sa aktivnostima na Poglavlju 23. Srbija vredno radi na ostvarivanju svojih osnovnih obaveza, a radimo to pre svega zbog građana jer nam je cilj efikasno pravosuđe", rekla je ministarka.

Ona je istakla i da Ministarstvo pravde ne beži od odgovornosti da postoje kašnjenja u ispunjenju svih mera predviđenih Akcionim planom, zbog čega je najavila njegovu reviziju.

"Podsećam da je Srbija sama sebi nametnula rokove za sprovođenje Akcionog plana, nisu nam nametnuti od strane Evropske komisije, u nekim planovima smo možda bili previše ambiciozni i optimistični i zato će se raditi revizija Akcionog plana, ali samo u delu ispunjavanja rokova", objasnila je Kuburović.

Izvor: Vebsajt N1, 01.12.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija