Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Najznačajnije povećanje planirano za rađanje prvog deteta jer je ocena da je tada finansijska pomoć najpotrebnija, a povećava se i roditeljski dodatak za svu ostalu decu, koji će se isplaćivati u 24 mesečne rate. Isplata naknade više neće zavisiti od mogućnosti i volje poslodavaca jer će se isplaćivati direktno na račun porodilje


Do kraja godine trebalo da bude donet novi zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim su predviđene mere finansijske pomoći roditeljima, pre svega majkama, kako bi uskladile rad i roditeljstvo, a da je najznačajnije povećanje planirano za rađanje prvog deteta jer je ocena da je tada finansijska pomoć najpotrebnija, izjavila je potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je rekla da se Predlogom zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom povećava roditeljski dodatak za prvo, kao i za svu ostalu decu.

- Planirano je i povećanje za drugo, treće i četvrto dete, koja će se kao i dosad, isplaćivati u 24 mesečne rate - rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, značajno je i to što ubuduće isplata naknade više neće zavisiti od mogućnosti i volje poslodavaca jer će se isplaćivati direktno na račun porodilje.

Mihajlović je rekla se Prednacrtom Građanskog zakonika predviđaju značajne demografske podsticajne mere, kojim će naknadu za treće dete steći majka koja rodi treće dete, a to pravo bi se gasilo punoletstvom deteta, dok će Vlada odlučiti da li će to biti simbolična pomoć ili isplata u visini jedne plate.

Prema njenim rečima, predlogom nije planirana retroaktivna isplata.

Mihajlović je istakla da će to pravo imati majke koje su rodile treće dete, bez obzira da li su u braku i da li su deca iz jednog, dva ili više brakova, da li su bračna ili vanbračna, a da se razmatra mogućnost da ovo pravo bude priznato i samohranim očevima.

Kako je ukazala, pravo će imati i majke, koje su zaposlene, ali i majke koje nisu u radnom odnosu.

Izvor: Vebsajt Blic, 03.12.2017.
Naslov: Redakcija