Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O RADU: Članovi Socijalno-ekonomskog saveta postigli saglasnost za izmene Zakona


Članovi Socijalno-ekonomskog saveta postigli su saglasnost o izmenama Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014 i 13/2017 - odluka US), izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, dodajući da konsenzus nije formalno postignut zbog proceduralnih razloga.

Đorđević je istakao da će jedina izmena tog zakonskog rešenja biti obaveza da radnik od prvog dana mora da bude prijavljen.

Ministar je objasnio da je jedina izmena u tome da, kada inspektor rada zatekne radnika na poslu, on mora odmah da bude prijavljen, a poslodavcu je ostavljena mogućnost da u roku od tri dana prijavi tog radnika.

Prema njegovim rečima, radnik neće moći da počne da radi dok poslodavac tu obavezu ne ispoštuje.

On je rekao da bi, prema Predlogu zakona o budžetu Republike Srbije za 2018. godinu, ukupan budžet resornog ministarstva trebalo da bude 136 milijardi dinara, i dodao da je zadovoljan delom koji se tiče socijalnih davanja.

Đorđević je naveo da su započeta i tri nova projekta – jedan projekat za lica koja čekaju smeštaj u privatnim domovima, drugi je SOS telefon, a treći je sigurna kuća za žrtve trgovine ljudima.

Ministar je, kada je reč o budžetu za socijalna davanja, rekao da su pojedini transferi prebačeni i da će se isplaćivati direktno iz Nacionalne službe za zapošljavanje, tako da neće ići preko Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

On je ukazao na to da su neki fondovi čak i povećani, pomenuvši u tom kontekstu fond koji se tiče osoba sa invaliditetom.

Izvor: Vebsajt Vlade, 01.12.2017.
Naslov: Redakcija