Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽANA KONFERENCIJA €�MEĐURESORNA SARADNJA I KRIVIČNO GONJENJE ZLOČINA IZ MRŽNJE U JUGOISTOČNOJ EVROPI€�: U PLANU IZRADA PRIRUčNIKA ZA JAVNE TUżIOCE ZA LAKšE POSTUPANJE U KRIVIčNIM POSTUPCIMA


Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, Misija OEBS-a u Srbiji i OEBS Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) organizovali su regionalnu konferenciju „Međuresorna saradnja i krivično gonjenje zločina iz mržnje u jugoistočnoj Evropi“ sa ciljem da se nadležnim državnim organima i nacionalnim kontakt-osobama za borbu protiv zločina iz mržnje pruži mogućnost redovne razmene iskustava, primera dobre prakse i efikasne primene zakonodavnih rešenja u borbi protiv zločina iz mržnje u regionu.

Republički javni tužilac Tamara Mirović ukazala je na nužnost efikasnog sprovođenja zakona i neophodnost unutarresorne saradnje, a sve u cilju postizanja bolje prevencije i podizanja svesti u ovoj oblasti zaštite ljudskih prava. Ona je navela da je Republičko javno tužilaštvo sprovelo niz aktivnosti u okviru Akcionog plana za sprovođenje Strategije reforme pravosuđa, među kojima je najznačajnija formiranje Službe za informisanje oštećenih i svedoka.

U narednom periodu planira se izrada Priručnika za javne tužioce, kao i održavanje niza obuka za lakše postupanje u krivičnim postupcima, dodala je Mirović.

Predstavnik Misije OEBS-a u Srbiji Ketrin Gebriel izrazila je zadovoljstvo dosadašnjim dostignućima u regionalnoj saradnji u ovoj oblasti, koja predstavlja sveobuhvatni koncept bezbednosti i zaštite ljudskih prava, od kojih je najznačajnije uspostavljanje mreže nacionalnih kontakt-osoba za zločine iz mržnje. Program za borbu protiv zločina iz mržnje, koji je OEBS pokrenuo 2009. godine, fokusiran je na pružanje podrške na nacionalnom nivou, edukaciju nosilaca pravosudnih funkcija i podršku regionalnoj saradnji, istakla je Gebriel.

U nastavku konferencije nacionalne kontakt-osobe govorile su o aktivnostima koje su sprovedene u prethodnih godinu dana u zemljama regiona, a predstavnik Republike Srbije je istakao da od početka 2013. godine institut zločina iz mržnje postoji u pozitivnom krivičnom zakonodavstvu naše zemlje, gde je predviđen kao obavezna otežavajuća okolnost pri odmeravanju kazni učiniocima ovih dela.

Kao zaključak konferencije navedeno je da je neophodna dalja saradnja i razmena podataka između zemalja regiona kako bi se što efikasnije odgovorilo na kriminalitet mržnje.

U tom smislu, predložena je saradnja sa OEBS Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) koja ima značajna iskustva na ovom polju, i ocenjeno da je istovremeno neophodno uključiti i sva raspoloživa sredstva u prevenciju, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 3.12.2014.