Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PRETVARANJU PRAVA KORIŠĆENJA U PRAVO SVOJINE NA GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU UZ NAKNADU: NALED ukazuje da konverzija uz naknadu nije uspela


Konverzija prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine uz naknadu, posle 12 godina primene pokazala se kao pravnopolitički promašaj, ocena je nove analize NALED-a o zakonodavstvu i praksi u oblasti konverzije. Država je uspela da naplati manje od 10 miliona evra dok su izgubljene višestruko veće investicije zbog nemogućnosti gradnje na zemljištu koje se nalazi u režimu prava korišćenja.

Kako je navedeno, dalje unapređenje procedure gotovo je nemoguće, te je najefikasnije rešenje ukidanje naknade za preduzeća koja su zemljište stekla u postupcima privatizacije, stečaja i izvršenja.

To je ključna preporuka analize, koja ukazuje i da Srbija u ovom segmentu zaostaje za bivšim republikama SFRJ poput Hrvatske, BiH i Crne Gore, gde je sličan problem (društvena, potom državna svojina nad građevinskim zemljištem) rešen pre više od decenije i to besplatno.

"Da konverzija uz naknadu nije uspela potvrđuju i podaci Ministarstva građevinarstva i analiza NALED-a. Lokalne samouprave u proseku su sprovele manje od 15 postupaka, a privrednici koji su učestvovali u istraživanju za potrebe izrade analize kažu da i ne planiraju da pokreću postupak za konverziju, jer očekuju da će plaćati previsoku naknadu, od 500.000 evra po hektaru, i smatraju da su već platili fer cenu zemljišta", kaže advokat Goran Cvetković, član Saveza za imovinu i investicije u NALED-u.

Izvor: Vebsajt RTV, 01.11.2021.
Naslov: Redakcija