Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI: Nacrt zakona ubrzo pred Vladom RS


Komunalni inspektori i komunalni milicajci moći će da kontrolišu da li građani nose maske i održavaju rastojanje u zatvorenim prostorima i na otvorenom.

Predviđeno je izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016 i 68/2020).

Izmene zakona su već urađene i u četvrtak će se naći pred Vladom, a 10. novembra i pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije.

Članica radne grupe za izmenu Zakona Tamara Stojčević je rekla da Nacrt zakon predviđa i mogućnost prekršajnog naloga, odnosno mandatne kazne, pa će komunalni i sanitarni inspektor moći da izrekne kaznu na licu mesta.

Ona je napomenula da se visina kazni za nepoštovanje mera ne menja i da one iznose od nekoliko hiljada dinara do pola miliona dinara.

Sada je situacija takva da je nošenje ili nenošenje maske, održavanje distance, kao i to kako rade ugostiteljski objekti, samo u nadležnosti sanitarnih inspektora, a njih u Srbiji ima samo 140.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković rekao je da su sanitarni inspektori dužni da podnesu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudiji za pravna lica, preduzetnike, ali i za građane koji ne poštuju propisane mere.

Izvor: Vebsajt B92, 01.11.2020.
Naslov: Redakcija