Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O TRŽIŠTU KAPITALA: Izmenama Zakona biće omogućeno stabilnije trgovanje na berzi, jer će se odredbama novog zakona sprečiti spekulativno trgovanje


Narednih dana Narodnoj skupštini Republike Srbije biće predložene izmene i dopune Zakona o tržištu kapitala ("Sl. glasnik RS", br. 31/2011 i 112/2015) koji će omogućiti stabilnije trgovanje na berzi, najavio je ministar finansija Dušan Vujović.

"Bez berze ćemo teško ući u treću generaciju investicija. Ići ćemo ovih dana u parlament sa izmenom Zakona koji će nam omogućiti da imamo stabilnije trgovanje na berzi", rekao je Vujović na 15. Međunarodnoj konferenciji beogradske berze.

Ministar finansija je naveo da je svaka berza uspešna onoliko koliko je institucionalno i pravno organizovano okruženje u kome funkcionišemo.

On je rekao da postoji želja države da "koristi" mogućnosti berze gde god je to moguće.

Kako je naveo, trenutno uslovi postoje i mnoge firme jesu na berzi, ali za masovniji izlazak moraju postojati uslovi i sa jedne i druge strane.

"Cilj nam je da velike državne firme koje su spremne tehnološki, organizaciono i po veličini i svim standardima, da mogu da izađu na berzu da to učine, a da to ne proizvede šokove na berzi, niti u strukturi tih firmi. Mi smo spremni, to ćemo raditi čim se stvore uslovi i tražimo pravi trenutak", rekao je Vujović.

Govoreći o izmenama Zakona koje je najavio, ministar je rekao da se one rade da bi se sprečile trgovine sa namerom da se poremeti cena.

"To u svetu postoji od 30-ih godina, da ne smete da se udružite da bi namerno podigli ili spustili cenu", rekao je Vujović i dodao da se od izmena Zakona očekuje da se ostvari stabilnost i predvidivost, što su ključni elementi berze.

Izmenama Zakona trebalo bi da se spreči spekulativno trgovanje, koje, istakao je Vujović, mora da bude zakonom definisano i sprečeno.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 03.11.2016.
Naslov: Redakcija