Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Novčanom kaznom u iznosu od 120.000 dinara biće kažnjen vozač koji prevozi dete mlađe od 12 godina na prednjem sedištu, vozač koji upravlja vozilom, a nema izdatu vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju ili je dozvola oduzeta zbog nesavesnog i nepropisnog upravljanja, vozač čije je auto isključen iz saobraćaja, a on bude zatečen u upravljanju tim vozilom za vreme zabrane. Kazna za obilaženje vozila koje se zaustavilo na pešačkom prelazu radi propuštanja pešaka naplaćivaće se u iznosu od 120.000 dinara, a biće sankcionisan i vozač koji ne zaustavi vozilo ispred pešačkog prelaza na kome se nalazi najmanje jedan pešak, kada mu je svetlosnim saobraćajnim znakom ili znakom ovlašćenog službenog lica prolaz zabranjen


Ukoliko 1. januara 2017. godine stupi na snagu Zakon o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, vozači koji budu pravili najteže prekršaje moraće duboko da zavuku ruku u džep. Tako je kazna od 120.000 dinara, astronomska za naše uslove, predviđena za veliki broj prekršaja, pa će toliko morati da pripremi svako ko, na primer, vozi dete niže od 135 centimetara bez atestiranog dečjeg zaštitnog sedišta.

Zakonodavac je za ovako represivnom kaznom morao da posegne jer mnogobrojne edukativne akcije i upozorenja nadležnih nisu dali očekivane efekte.

- U 2015. godini je poginulo četrnaestoro dece. Desetoro u kolima kao putnici. Voleo bih da nijedan roditelj ne plati ovakvu kaznu - kaže Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije.

Sa 120.000 dinara biće kažnjen i vozač koji prevozi dete mlađe od 12 godina na mestu gde to nije dozvoljeno - na prednjem sedištu. Toliko će morati da plate i svi koji upravljaju vozilom, a nemaju izdatu vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju ili im je dozvola oduzeta zbog nesavesnog i nepropisnog upravljanja. Isti iznos plaća i vozač čije je auto isključen iz saobraćaja, a on bude zatečen u upravljanju tim vozilom za vreme zabrane.

Najviša novčana kazna predviđena je i za one koji upravljaju vozilom, a u krvi imaju nedozvoljenu količinu alkohola - više od 1,20 do 2,00 promila. Toliko će platiti i onaj koji nadzire vozača sa probnom vozačkom dozvolom, ali i instruktori vožnje prilikom obuke kao i kandidat ukoliko se nađe u ovom nivou alkoholisanosti. Skoro hiljadu evra platiće i vozači koji odbiju da se podvrgnu utvrđivanju prisustva alkohola ili psihoaktivnih supstanci u organizmu.

Vozači koji prekorače brzinu u naselju za više od 70 kilometara na čas platiće, takođe, 120.000 dinara kaznu, baš kao i oni koji voze van naselja više od 80 kilometara na čas u odnosu na dozvoljenu brzinu. Toliko će morati da izdvoje i vozači koji se u zoni usporenog saobraćaja kreću nedozvoljenom brzinom za više od 50 kilometara na čas, zatim oni koji se u zoni škole ili u zoni "30" kreću brzinom koja je za više od 60 kilometara na čas veća od dozvoljene. Drastično je pooštrena kazna za obilaženje vozila koje se zaustavilo na pešačkom prelazu radi propuštanja pešaka. I ovaj prekršaj naplaćivaće se 120.000 dinara.

"Debelo" će biti sankcionisan i vozač koji ne zaustavi vozilo ispred pešačkog prelaza na kome se nalazi najmanje jedan pešak, kada mu je svetlosnim saobraćajnim znakom ili znakom ovlašćenog službenog lica prolaz zabranjen. Najveća kazna predviđena je i za one koji se ne zaustave pred prelazom puta preko železničke pruge, ako je rampa spuštena ili je počela da se spušta.

I oni koji "zaborave" da upale farove moraće da izbroje 120.000 dinara. Toliko će morati da pripremi i vozač koji kao učesnik saobraćajne nezgode u kojoj je neko povređen ili poginuo, ili je nastala velika materijalna šteta, nije zaustavio vozilo.

Pored 120.000 dinara izriču se i 14 kaznenih poena, a u slučaju da vozač upravlja vozilom bez ijedne položene kategorije i ako odbije da se podvrgne alko ili droga testu, obavezno mu se oduzima i vozilo.

Za razliku od važećeg Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 - odluka US, 55/2014, 96/2015 - dr. zakon i 9/2016 - odluka US), koji kažnjava vožnju ili zaustavljanje u zaustavnoj traci auto-puta sa 120.000 dinara, sada je ova kazna smanjena. Naime, ocenjeno je da se radi o blažem prekršaju, pa je predložena kazna od 6.000 dinara.

Ukoliko vozilo od 1. novembra do 1. aprila ne bude imalo zimske gume sa najmanjom šarom od četiri milimetra, a ako na putu ima snega i leda, vozač će biti kažnjen novčano u iznosu od 6.000 do 20.000 dinara. Ukoliko je vlasnik vozila pravno lice, kazna je u rasponu od 100.000 do 800.000 dinara.

Izvor: Vebsajt Novosti, Petar Živković, 03.11. 2016.
Naslov: Redakcija