Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O JAVNOM OKUPLJANJU: SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE UKAZUJE DA NACRT PROPISA NIJE U SKLADU SA USTAVOM RS


Savez samostalnih sindikata Srbije ocenio je da Nacrt zakona o javnom okupljanju nije u skladu sa UstavomRepublike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav).

Takođe, zatraženo je da zakon pre usvajanja razmatra Socijalno-ekonomski savet Srbije.

Savez smatra Nacrt zakona manjkavim i restriktivnim, jer mu u duhu razvoja demokratskih odnosa u društvu i garantovanja osnovnih ljudskih prava nedostaju mnoge odredbe kojima bi istinski omogućavao pravo na mirna okupljanja i izražavanje nezadovoljstva, prvenstveno, socijalnim i ekonomskim položajem, saopštio je taj sindikat.

Oni su naveli da, prema Nacrtu zakona, svako okupljanje može biti suprotno zakonu ako tako zakonopisac protumači.

Tako policija naknadno može organizatoru skupa da da procenu da je prijavio skup na opasnom mestu, iako se, za sada, ne zna gde su, kakva su, za koga i koliko opasna ta mesta. A, o tome koja su to opasna mesta, tek u roku od dva meseca posle donošenja zakona treba da odluče lokalne vlasti, dodao je sindikat.

Kako su rekli, organizatori mirnih okupljanja strepeće i od "osetljivosti" lokalnih i republičke vlasti, kao i policije.

Nacrtom zakona je predviđeno da skup može biti održan od 8 ujutru do 10 uveče, da su kazne za nepoštovanje procedure i do 150.000 dinara, kao i da se "javno okupljanje u pokretu može odvijati samo neprekinutim kretanjem, osim na mestu polaska i završetku kretanja".

Ustavni sud je na sednici održanoj 9. aprila 2015. godine utvrdio da Zakon o okupljanju građana ("Sl. glasnik RS", br. 51/92, 53/93, 67/93 i 48/94, "Sl. list SRJ", br. 21/2001 - odluka SUS i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon) nije u saglasnosti sa Ustavom, s tim što je pravno dejstvo te odluke odloženo za šest meseci, tj. ona je objavljena 23. oktobra 2015. godine.

U ovom trenutku zakonom nije uređeno ostvarivanje Ustavom zajemčene slobode građana na okupljanje, a onemogućeno je i ostvarivanje javnog interesa na ograničenje slobode okupljanja kada je to neophodno iz Ustavom propisanih razloga - radi zaštite javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije.

Izvor: Vebsajt B92, 03.11.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija