Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O BESPLATNOJ PRAVNOJ POMOĆI JE NEUSTAVAN


Nacrt zakona o besplatnoj pravnoj pomoći je neustavan, i predstavnici advokature će pokrenuti inicijativu za njegovo obaranje pred Ustavnim sudom.

"Ćekamo da ovaj nacrt postane predlog zakona, i kad uđe u (Narodnu) Skupštinu, podnećemo Ustavnom sudu inicijativu da ga oborimo", rekao je advokat Zoran Lončar na konferenciji "Muke po nacrtu zakona o besplatnoj pravnoj pomoći - analiza teksta nacrta".

Ocenio je da je nacrt "totalna šteta" i da ne može da se popravi.

Kako su istakli učesnici okruglog stola, po Ustavu jedini nadležni za pružanje pravne pomoći su advokati i službe pravne pomoći u lokalnim samoupravama. Međutim, nacrt zakona predviđa da to rade i sindikati, nevladine organizacije, udruženja potrošača i "pravne klinike" pravnih fakulteta.

Ocenjeno je i da nacrt zakona marginalizuje uticaj Advokatske komore, a da su uslovi za dobijanje besplatne pravne pomoći takvi, da je ona nedostižna za veliki broj ljudi.

Korisnici sekundarne pravne pomoći - za zastupanje pred sudom, mogu biti samo primaoci socijalne pomoći i roditelji koji primaju dečiji dodatak, a "ogromna grupa građana" s primanjima ispod minimuma ostaje "van domašaja tog zakona", naveli su advokati.

Izvor: B92, Beta